Andra Mat på resor

Hemma igen!

Nu är jag tillbaka! Tack för alla kommentarer jag har fått medan jag har varit borta, de få gånger jag har kommit till en dator har det varit jättekul att läsa vad ni har skrivit. Det har varit två fantastiska veckor, men nu känns det skönt att vara hemma igen. Första veckan tillbringade vi i Bombay med bröllopsceremonier och sightseeing, och andra veckan åkte vi runt på den indiska landsbygden. När Olof har hostat fram sina foton ska ni få se dem, det är alltid lättare att beskriva i bilder. Under tiden får ni hålla till godo med mina foton. Det översta är från en bergsby i Matheran, på en grönsaksförsäljare som satt högt uppe på en utsiktstopp och sålde grönsaker till förbipasserande. Uppe i Matheran, som ligger en knapp dagsfärd från Bombay, var vädret som en behaglig svensk sommar. Nere i Bombay var det 45 grader, och den senaste månaden har varit den varmaste de haft på 50 år.

Jag antar att de torkade chilifrukterna betyder tur i trafiken, och det kan behövas. I Indien är det vänstertrafik som gäller, och trots att gatan är indelad i en höger och en vänsterfil, så verkar indierna resonera som så att ”det finns en gata, och den använder man. Fil kvittar.” Omkörningar i skarpa kurvor med fullständigt dold sikt hör till vardagsmat.

Min nygifta syster hugger in på grillad majs vid ett gatustånd. Majsen hade gnidits in med lime och salt, något jag tänker anamma i sommar. Inte för att jag tänker överge mitt älskade smör, men omväxling förnöjer. På händerna ser man hennamålningarna som gjordes innan bröllopet, det är tradition att man som brud ska måla händer och fötter med henna. Ju mörkare färgen blir, desto lyckligare ska äktenskapet bli. Vi andra målade också händerna med henna (man får ju passa på!) men det har redan så gott som bleknat bort.

Typisk indisk måltid; många små rätter, naanbröd, knapriga papad-bröd och en mild yoghurtaktig röra att dämpa styrkan i maten med. Den indiska maten är god, men som sig bör när man som vek västerlänning tillbringar två veckor i Indien blev vi alla magsjuka minst två gånger. Men det hör ju till. Imorgon ska jag äta kött för första gången på länge.

Drop in hos en lokal frisör. En del frisörer hade bara en stol ute på gatan och en sax, det verkade gå bra det också.
Det är svårt att göra en kort sammanfattning om Indien, det är ett sådant otroligt konstrastfyllt land. Det är färglatt och myllrande, och kvinnorna har vackra saris på sig, även de som arbetar med spade längs vägkanten. 60% av Bombays befolkning lever i slum, och där kåkstäderna tog slut låg folk på gatan och sov, precis vid motorvägen. Vi har det otroligt bra i Sverige, och det är nyttigt att se hur människorna lever där, det får en att inse än en gång hur bra vi har det här hemma. Det har också varit jätteroligt att få vara med om ett indiskt bröllop med alla ceremonier som det innebar, och att få ta del av det indiska familjelivet på ett så nära håll. Familjen är väldigt viktig i Indien, och Vimals familj har verkligen mottagit oss med öppna armar. Fler bilder kommer snart!
30 maj, 2010

14 kommentarer

 1. Välkommen söta Helena. Det låter som att du har haft det underbart. Omväxling är bra och man lär sig mycket. Men hemma är bäst som du säger 🙂 Din syster är rätt lik dig, stämmer det? Hon är jättefin i sin hennamålning. Dina bilder är också jättfina 🙂 Kram.

 2. Välkommen hem gumman! Vilka fina foton.
  Ja här har du varit saknad 😉

  att du haft det underbart trevligt dessa två veckor har jag inte svårt att tro… men det är väl så. Borta bra men hemma bäst! 😉

  Kram Stina

 3. Härligt med semester men kul att du är hemma igen, har ju saknat dina inlägg! 🙂 Vad kul att resan har varit så bra, ska bli kul att få se mer bilder sen.

 4. Välkommen hem till Sverige! Åh vad spännande det måste ha varit. Och en massa god mat. Men det därmed att bli magsjuk är min största fasa om man skulle åka till Indien. Visst behöver man miljöombyta ibland för att inse hur bra man har det hemma… Ser fram emot fler bilder.

 5. Åh välkommen hem! Vilka otroliga konstraster med väderförhållandena ni fått uppleva nu! 😉 Otroligt inspirerande resa att se och läsa om dessutom!

 6. Klart du hade kunnat 😉 Jag hade inte en susning om något när jag påbörjade mitt pyssel arbete och det blev rätt många jag gjorde innan jag fick någorlunda resultat .. så bara på det 😉

  Men du.. kanske det är bra att åka och göra en djupdykning i ett annat land så olik sverige.. om inte annat för att inse hur bra vi faktiskt har det i sverige 😉

  Skönt att ha dig hemma igen!

  Nu ser vi framemot dina uppdateringar 😉

  P&K.. Stina

 7. wow, coolt! jag har aldrig varit i indien, men någon gång ska jag väl lyckas ta mig dit. kul att höra att ni har haft det bra! välkommen hem!

 8. Hej Helena. Jag vill börja med att säga att du har en väldigt fin blogg. Otroligt fina bilder och goda recept. Vad roligt att du har varit i Indien. Jag är själv därifrån och gifte mig med svenska man där för 4 år sedan. Våra vänner pratar fortfarande om vårt bröllop! Hoppas att du mår bättre snart. Jag ser fram emot att se lite bilder från bröllopet.

  //P

 9. Välkommen hem! Och precis som du skrev i min blogg, visst är det härligt att åka iväg, men att komma hem är nästan ännu bättre 😉 Var iaf jättekul att läsa lite om er tid i Indien! Verkar ha varit underbart. Såg att jag hade något mer inlägg ifrån dig att läsa… 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration