Lamm, Påsk

Lammfärsbiffar med citron och rosmarin

LammfärsbiffarLammfärsbiffar smakar som allra godast ihop med smakkompisarna citron, rosmarin och getost. Det finns, sen gammalt, de som tror att lamm smakar som den där noppiga, gråa gamla ullkoftan som hänger på en galge i hallen i sommarstugan och som man tar fram vid kyliga kvällar. Och ja, jag talar av egen erfarenhet, vi har en sådan kofta i vår sommarstuga, och den kliar som attan dessutom.

Men så är alltså inte fallet – lamm smakar inte kofta. Bara om man tar en stek och glömmer den i ugnen på för hög värme. Och det finns det ju ingen anledning till att göra nu när vi ska laga trevliga lammfärsbiffar som dessutom ska få smaka citron och avnjutas ihop med getoströra. Perfekt påskmat är det också!

Jag brukar alltid vända färsbiffar i ströbröd innan jag steker dem för en lätt panerad stekyta, för det gjorde alltid min pappa, det ger extra fina och goda biffar.

GetostkrämLammfärsbiffarna serveras med fördel till den här getostkrämen, som är så god att man helst inte vill dela med sig av den. Det är knappt att den kräver något recept, det är egentligen bara att mosa getost med gaffel, röra ihop med lite crème fraiche och smaka av med salt, peppar och honung, och kanske lite hackad rosmarin om man vill det.

Skriv ut

Lammfärsbiffar med citron och rosmarin

Lammfärsbiffar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Saftiga och goda lammfärsbiffar med smak av fräsch citron och kryddig rosmarin. Servera med getostkräm.

  • Author: Helena
  • Total tid: 30 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 3 msk ströbröd + 0,75 dl extra till panering
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 rödlök
  • 500 g lammfärs
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1,5 msk hackad, färsk rosmarin
  • 1 liten citron – rivet skal
  • 1 ägg
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Getostkräm: (ca 2 dl)

  • Ca 150 g chèvre (getost)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk flytande honung
  • Salt
  • Peppar

Instruktioner

Blanda 3 msk ströbröd med mjölk i en kopp, låt svälla i minst 5 min.

Hacka rödlöken och bryn den lätt i olja eller smör i en stekpanna. Blanda sedan samman den med färsen i en bunke och pressa ner vitlök.

Hacka och rör ner rosmarin, och riv ner skalet av en liten citron.

Tillsätt ströbrödet som blandats med mjölken, ägget och salta och peppra.

Häll upp ca 0,75 dl ströbröd på ett fat, och forma färssmeten till biffar som du sedan vänder i ströbröd innan du steker dem i smör eller olja.

Till getostkrämen: Kantskär chèvren och skär den sedan i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche och mosa samman med en gaffel, alternativt vispa samman med elvisp. Smaka av med honung, salt och peppar.

TIPS! Ifall du serverar lammfärsbiffarna med potatis, välj gärna små delikatesspotatisar, och vänd dem i lite olivolja med rivet citronskal och lite salt i precis före servering.

4 Kommentar

  1. Mia

    5 maj, 2013 at 10:33 f m

    Det låter gott! Ser att du har Skåne-tallrikar precis som jag. Visst är de vackra? 🙂
    // Hälsningar Mia

    1. Helena

      6 april, 2019 at 10:15 f m

      De är jättefina! Det visade sig att mamma hade en hel samling av dem uppe på vinden. 🙂

  2. La Linda

    6 maj, 2013 at 9:10 f m

    Det där ser så gott ut att jag går sönder!! NOMNOM! Fin headerbild för övrigt, mycket vacker! 🙂 Och så himla fint att träffa dig i lördags. Kram!

    1. Helena

      6 april, 2019 at 10:16 f m

      Tusen tack Linda! Och detsamma! 🙂

Lämna en kommentar