Bjudmat/Paradrätter Lamm Påsk

Lammfärsbullar i tomatsås under osttäcke

Här kommer en riktigt hyvens gratäng! Perfekt som bjudmat året runt, med köttbullar av lammfärs. Länge var jag av åsikten att köttbullarnas främsta syfte var att serveras med brunsås och potatis. Det tycker jag inte längre. Köttbullar gör sig prima till pasta och i gratäng, och passar alldeles ypperligt ihop med tomatsås. De här lammfärsbullarna som är kryddade med timjan och citron blir riktigt saftiga när de får ugnsgratineras i en tomatsås med örtkryddor, vitlök och honung. Mozzarellaosten och parmesanosten kompletterar varandra perfekt i det övre ostlagret; mozzarellan bidrar med trådighet och parmesanen med knaprighet.

Lammfärsbullar i tomatsås under osttäcke, 4-5 portioner:
Lammfärsbullar:
1 lök
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
0,5 kruka oregano
0,5 kruka timjan
500 g lammfärs
0,25 dl grädde
rivet skal av 1 citron
salt & peppar

Tomatsås:
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
0,5 kruka oregano
0,5 kruka timjan
1 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
cayennepeppar
salt & peppar
———-
125 g mozzarellaost
1 dl parmesanost

Hacka löken till köttbullarna och bryn den i lite smör eller olja i en stekpanna. Mät upp ströbröd och mjölk i en skål, och ställ åt sidan en stund att svälla. Hacka oregano och timjan, och blanda samman det med lammfärs, lök, och det svällda ströbrödet. Tillsätt 0,25 dl grädde, rivet skal av en citron och salt och peppar. Forma till köttbullar och bryn dem runtom i smör eller olja i en stekpanna. Förflytta sedan köttbullarna till en smord ugnsform, och gör såsen.
Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör eller olja i en stekpanna med höga kanter eller en kastrull. Häll i 2 burkar krossade tomater, hackad oregano och timjan, kalvfond, balsamvinäger och honung. Smaka av med cayennepeppar och salt och peppar. Häll tomatsåsen i formen, över köttbullarna. Riv mozzarella och parmesan, och toppa gratängen med osten. Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i ca 15 min, tills osten fått fin färg. Servera med sallad, pasta eller pressad potatis.

17 november, 2014

4 kommentarer

  1. Alltså, denna gratängen hade vi inte behövt någonting till – det räcker med bullar, sås och ostlager! Slurp!
    Och du anar inte hur väldigt fascinerade vi är över att kanterna på formen är så rena…:)
    Ha en riktigt bra vecka,
    kramar

    1. Hähä, vi erkänner att kanterna är photoshoppade… Men bilden skulle köras som helsida i dagstidningen, och kanterna var verkligen jättegrisiga, därav ingreppet. Annars photoshoppar vi sällan våra matbilder.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration