Skriv ut

Pressgurka

Pressgurka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,33 av 3 recensioner

Loading...

Klassisk pressgurka är mycket lättare än man tror, och går fort att göra. Ät det till köttbullar, grytan, en grillad köttbit eller på smörgåsen.

Scale

Ingredienser

Lag:

Instruktioner

Tvätta gurkan noga och skiva den sedan tunt. 

Mät upp 1 tsk salt som du saltar ifrån mellan varven medan du lägger gurkskivorna i en djup tallrik. Lägg en mindre assiett över gurkskivorna och lägg på en tyngd, förslagsvis en mortel. Låt stå i 15 min.

Rör samman lagen under tiden. Rör tills sockret löst sig, och avsluta med att hacka ner persiljan.

Häll ut vätskan som saltet drivit ut från gurkskivorna, och häll ner gurkorna i en bunke. Häll över lagen, blanda, och häll ner allt i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Förvara i kylen. (Man behöver inte blanda det i en bunke innan om man inte vill, men jag tycker att det annars är lätt hänt att all persilja hamnar överst och inte mellan gurkskivorna.)

Låt det gärna gå en timme innan du äter den, eller i alla fall så lång tid som det tar för maträtten den ska serveras till att lagas. Pressgurkan håller sig i ett par veckor i kylen.