Bröd Förrätter

Brynt smör

Jag har blivit helt besatt av brynt smör. Det började när Olof och jag var på restaurang Söderport precis vid Kalmar Slott för några veckor sedan, och fick brynt smör i en liten bytta ihop med olika brödsorter i en korg. Det smakade nötaktigt med en hint av kola, och vi trodde båda två att det var något helt annat än bara smör. Som till exempel någon slags röra med nötter och massa annat gott i. Men nej, det var bara smör. Helt ljuvligt, brynt och vispat smör. Och det kan man ju faktiskt göra hemma hur enkelt som helst.

Man börjar med att ta fram en lämplig mängd smör ur kylen, jag brukar ta 200 g, skära det i kanske 4-5 bitar och dumpa ner i en kastrull på medelvärme. Sedan kommer det att smälta.

Efter ett litet tag kommer det att börja bubbla och fräsa, och det kommer att låta en hel del om smöret. Sedan kommer det att bildas som ett skum ovanpå smöret, och kort därefter kommer smöret att börja tystna. Här får man vara med lite och röra i kastrullen med slev eller handvisp, så man har koll på att det inte bränns undertill.

Smöret kommer att ha antagit en högst behaglig doft av nöt och kola, och det kommer att vara gyllene bärnstensfärgat under skummet. Dra då kastrullen av plattan, och häll över det i en skål eller bunke, så att inte värmen från kastrullen fortsätter att bryna smöret. Man vill ju inte riskera att det bränns.

Sedan får det stå framme ett tag i rumstemperatur och stelna till lite grann, innan man förpassar det till en bunke för att vispa upp det med elvisp. Här råder det delade meningar om man ska ta med de mörkbruna ”partiklarna” i botten eller inte. Många hävdar att mycket av smaken sitter just i dem. Jag lämnade dock de mörka partiklarna åt sitt öde, och ansåg att jag säkert fick med viss del av dem i alla fall, och det brynta smöret blev hur som haver jättegott. När man vispat upp smöret kan man antingen servera det med något trevligt bröd, eller hälla upp det i en burk och förvara i kylen om man inte ska äta det samma dag. Ta i så fall fram det ur kylen en stund före det ska serveras, så att det hinner mjukna lite. Den som vill kan även röra ner lite flingsalt i smöret, för en ökad sälta. Så iväg och bryn smör med er nu! Ni kommer inte att bli besvikna.

18 mars, 2014

10 kommentarer

  1. Hej! Hm, ja, vad ska man gissa på? Jag bryner bara 200 g åt gången, och det hinner ju ta slut på ett par dagar. Men kanske en vecka, max? Det beror nog på också hur många gånger det åker ut och in ur kylen, och får stå framme och mjukna och så. När jag har sparat smör lite längre än ett par dagar återkommer jag i frågan! 🙂

   Förutom att det är gott till bröd, tror jag även det är jättegott att använda när man bakar. Nästa gång jag bakar sockerkaka ska jag ha i brynt smör i stället för smält, har jag tänkt, och det finns nog flera bakverk där det blir gott. Glass på brynt smör är jättegott, recept på det kommer snart här på bloggen!

 1. Va gott det lät och så fina bilder!
  Måste säga att du har en fin blogg! Tycker det är lite svårt att variera när man ska fota maten/baket och få det intressant! (kika gärna in hos mig å ge mig gärna tips!!)
  Måste testa smöret,toppen nu till påskbuffen då vi blir flera som ska äta!!!
  Ha en fin fredag och helg!!
  Kramar//Erica
  http://www.ericasmeny.blogg.se

  1. Hej Erica! Tack för din kommentar, ska ta och kika in hos dig nu på momangen. Att fota mat är svårt, jag har tur som har en man som är fotograf som tar de flesta av mina bilder. Vi har köpt mycket billigt porslin på loppis, det tycker jag är ett bra sätt att få variation på bilderna. Önskar dig trevlig kväll!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration