Bananbröd
Det här är det perfekta användningsområdet för övermogna bananer, och inte tar det lång tid att göra det heller. Det ska dock erkännas att jag är ganska dålig på att ta tillvara på bananer när de har blivit mjuka och halvbruna. Däremot brukar Olof äta upp dem oavsett hur de ser ut. Han har inga begränsningar och äter vad som helst. Så även det här brödet, men det passar även kräsnare smaklökar än min slasktratt till make. Jag tycker att det smakar allra godast med smör på. Så här gör man:
Bananbröd, 1 st
3 mogna bananer
50 g smör
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl vetekli
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl rårörsocker
Sätt ugnen på 175C. Mosa två av bananerna, och halvera den andra bananen på längden. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör samman mjölet med vetekli, salt och bakpulver, rör sedan ner i äggsmeten. Tillsätt smöret. Häll smeten i en klassisk brödform som du smort och bröat. Toppa med de två avlånga bananskivorna, och strö över rårörsockret. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Känn efter med sticka för att avgöra om det är färdigt, stickan ska vara torr. Servera gärna med en lagrad ost med mycket sälta, t ex prästost.
8 april, 2016