Ugnspannkaka med bacon och lingon
Ugnspannkaka – den ultimata klassikern!
Det här är hederlig svensk husmanskost, men som ofta lätt glöms bort.
Vi brukar laga ugnspannkaka på helgerna till lunch, när vi kommer på att vi inte har så mycket hemma att välja på.
Ofta har vi bacon i frysen (lika viktigt som att ha en snöskyffel i bilens bagage vintertid, om ni frågar mig) och ägg, mjölk och mjöl har vi också alltid hemma.
En burk lingonsylt eller rårörda lingon är bra att alltid ha på lut i kylen. Sedan behöver man inget mer!
Billig och bra middagsmat som funkar året runt!
Ugnspannkaka, 4 portioner:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
———-
Till servering:
2 pkt bacon
rårörda lingon
Sätt ugnen på 225C. Mät upp mjöl och salt i en bunke, och vispa ner mjölken och sedan äggen. Häll smeten i en smord form eller långpanna (alt. klädd med bakplåtspapper) och grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Gräddtiden kan variera beroende på formens storlek, i en mindre form tar det längre tid, då pannkakan blir tjockare. Prova med en sticka för att se om den är klar, stickan ska vara torr. Lägg ev. över aluminiumfolie om ytan blir mörk före pannkakan är genomgräddad. Knaperstek under tiden bacon, och servera pannkakan med bacon och lingon.
Har endast ätit fläskpannkaka en gång faktiskt. Inget jag är uppväxt med, blev mer pannkaka utan fläsk och söt sylt till. Japp, så var det! Gillade det dock, så kanske får gör det snart.
Trevlig helg!
//Malin
Alltså, det är mycket godare att ha bacon vid sidan av, tycker jag. Fett ÄR gott!