Skriv ut

Superenkelt nattjäst bröd

Superenkelt nattjäst bröd

5 from 4 reviews

Utan tvekan världens enklaste nattjästa bröd! Rör ihop degen, jäs över natten, stjälp ner i en form, in ugnen – klart! Så gott och så enkelt!

Ingredienser

Scale
  • 1 tsk färsk jäst (motsvarar ca 6 g, eller ca 1/8 paket)
  • 4 dl kallt vatten
  •  1,5 tsk salt
  • 3 msk solrosolja (raps- eller matolja funkar också)
  • 1 msk honung (både flytande och fast funkar)
  • 1 dl havregryn +0,5 dl till topping
  • 8,5 dl vetemjöl special (alt. mjölet Manitoba Cream)

Instruktioner

Mät upp en tesked jäst och häll ner i den största bakbunken du har. Degen kommer att jäsa lika mycket som en klassisk bulldeg på ett helt paket jäst gör, så ta den sortens bunke. 

Rör ner vatten, salt, olja, honung, havregryn och vetemjöl special, och rör med en slev tills degen är noga blandad. Degen ska vara ganska lös och kletig. 

Sätt plastfolie över bunken och ställ den att jäsa över natten i rumstemperatur. (Bakar du brödet dagtid behövs i alla fall minst 7 timmars jäsning.)

På morgonen – sätt ugnen på 250C och klä en lasagneform med ett bakplåtspapper och häll ner degen i formen. Strö över 0,5 dl havregryn och klappa lite lätt med händerna på dem så de fastnar lite. När ugnen kommit upp i temperatur, ställ in brödet i mitten av ugnen i cirka 20 minuter tills det fått fin färg.