Skriv ut

Naanbröd

Naanbröd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

Fullständigt ljuvliga naanbröd med smält vitlökssmör på. Görs på en deg med yoghurt i och steks i gjutgärnspanna. Perfekt till indisk mat!

Scale

Ingredienser

Vitlökssmör:

Instruktioner

Mät upp 1 tsk jäst i en bunke. 

Värm vatten och mjölk tillsammans i en kastrull tills det blir fingervarmt. Häll ner vätskan i bunken över jästen och rör tills jästen löst sig. Rör ner honung och grekisk yoghurt.

Blanda 9 dl mjöl med 1,5 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat och en nypa salt i en egen bunke. Rör ner detta i smeten, och arbeta den i maskin eller med degkrokarna till en elvisp. Den behöver bara arbetas ett par minuter, den ska vara ganska kladdig. Sätt plastfolie över bunken och låt jäsa i en timme. Degen kommer i ärlighetens namn inte att ha jäst sig så väldigt mycket större, men det händer desto mer i stekpannan sedan. Så var inte orolig om degen ser liten ut.

När degen jäst klart – smält 125 g smör i en liten kastrull. Häll hälften i en kopp, och behåll hälften i kastrullen. (Detta ska du sedan ha till att pensla naanbröden med.)

Dela den jästa degen i 8 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn, rund platta. Den ska vara så stor att den får plats i stekpannan och tar upp så mycket som möjligt av dess stekyta. Stekpannan ska vara ganska så varm. (Jag har en ganska gammal spis som värmer från 1-12, och kör mina naanbröd på 8:an ungefär.) När du kavlat ut degbiten till en platta ska den penslas med det smälta smöret från koppen. Pensla på ena sidan när den ligger på köksbänken, och lyft över den på en plan tallrik samtidigt som du vänder den och penslar den andra ytan. (Tallriken är för att du inte ska kladda ner bakbordet och undvika att nästa degbit fastnar.) Skulle smöret i koppen stelna till kan du bara värma det i mikron några sekunder.

Häll lite värmetålig olja i stekpannan och svep snabbt runt oljan med ett hushållspapper i stekpannan. Släpp ner naanbrödet och lägg på ett lock. Stek under lock i en minut. Vänd brödet och stek lite längre på andra sidan, cirka 1-2 minuter, den här sidan utan lock. Lägg sedan över naanbrödet i en kökshandduk.

När alla 8 naanbröd är stekta och ligger inslagna i kökshandduken, ta kastrullen med det smälta smöret och pressa ner 1 vitlöksklyfta i det. Låt det bubbla och fräsa en stund på spisen så att smöret verkligen tar smak från vitlöken, och dra det sedan från värmen. Rör ner 1 msk hackat kryddgrönt om du vill, men det är inte nödvändigt. Pensla varje naanbröd med detta innan du serverar dem, eller ställ fram naanbröd och smält vitlökssmör på bordet och låt gästerna få pensla själva.