Skriv ut

Nattjästa havrefrallor

Lyxiga havrefrallor med honung och mjölk i smeten som du rör ihop kvällen innan, jäser i kylen och klickar ut på plåt morgonen därpå. Inget kladd!

Ingredienser

Scale
  • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk neutral olja
  • 1 dl havregryn + 0,5 dl extra till topping morgonen därpå
  • 4,5 dl vetemjöl

Instruktioner

Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt sedan fingervarmt vatten och mjölk.

Rör i salt, honung, olja, havregryn och mjöl. Degen ska vara ganska kletig och behöver inte arbetas mer än att den rörs samman med slev.

Täck bunken med plastfolie och låt den stå framme i ca en halvtimme till en timme innan du stoppar in den i kylen så att jäsningen får en liten extra skjuts av rumstemperaturen. Låt stå i kylen över natten.

På morgonen – sätt ugnen på 250C. Skopa upp 7 rejäla skedar med deg, en för varje fralla, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Det gör inget om du behöver kladda runt lite mellan klickarna för att få dem lika stora, det blir finemang ändå.

Pensla ytan på degklickarna med lite ljummet vatten (det blir mest att man får dutta på vattnet eftersom degytan är ganska kletig) och strö sedan över lite havregryn ovanpå varje degklick. Grädda havrefrallorna i mitten av ugnen i ca 14-15 min tills de har fått fin färg.