Skriv ut

Vitt bröd som limpa

Vitt bröd som limpa

4 from 1 reviews

Klassiskt vitt matbröd som utgår från mormors recept och som blir två ljuvligt goda limpor som älskas av både barn och vuxna.

Ingredienser

Scale
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk rapsolja (solrosolja och matolja funkar också)
  • 1 msk honung
  • 7 dl vetemjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.

Tillsätt salt, rapsolja och honung, och sedan mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, antingen för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin om du har en sådan.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

Baka ut degen på mjölat bakbord till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

Grädde limporna i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills de har fått fin färg.