Print

Rustik tomatsoppa

Rustik tomatsoppa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Rustik tomatsoppa som får extra djup i smaken tack vare cocktailtomater som rostas sakta i ugnen för att få fram sötman. Perfekt på kalla dagar!

Ingredienser

Skala

  • 1 kg cocktailtomater som ugnsrostats
  • salt, peppar, olivolja och lite socker till ugnsrostningen
  • ———-
  • 1 lök
  • 23 pressade vitlöksklyftor
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • strimlade blad från en halv basilikaplanta
  • 1 tsk chipotle paste (finns i tacohyllan)
  • 1 msk grönsaksfond
  • 34 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl grädde
  • ca 1 tsk socker
  • ———-
  • ca 1 tsk crème fraiche till garnering per portion
  • basilikablad till garnering
  • 1 näve hackad mandel till garnering

Instruktioner

Börja med att halvera alla cocktailtomater och lägg dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över ca 1 tsk socker och ringla över lite olivolja. Ugnsrosta i mitten av ugnen på 150C i ca 2 timmar.

Till soppan: Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och fräs i olja i en kastrull.

Tillsätt de krossade tomaterna, de ugnsrostade cocktailtomaterna och allt annat på listan utom socker och grädde. Låt småputtra så länge som du orkar vänta, men minst 40 min.

Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaka sedan av med sockret, och rör ner grädden. Låt puttra ett par minuter till.

Vid servering, värm ett par teskedar crème fraiche i en kopp i microvågsugn, och ringla 1 tsk över varje portion soppa. Garnera med basilikablad och hackad mandel.