Skriv ut

Thailändska köttbullar

Thailändska köttbullar med nudlar i kokosmjölk och pak choi

Thailändska köttbullar med lime och ingefära som serveras med nystekt pak choi och nudlar som vänts runt i kokosmjölk med röd currypasta. Supergott!

Ingredienser

Scale

Thailändska kycklingköttbullar:

  • 5oo g kycklingfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 tsk färsk, finriven ingefära
  • salt
  • ca 45 st salladslökar (hälften till köttbullarna och resten som topping)
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg

Kokosnudlar:

  • risnudlar för 4 personer
  • 1 konservburk kokosmjölk
  • 1 tsk röd currypasta
  • en skvätt fisksås eller lite salt för sälta

Tillbehör:

  • 2 st pak choi
  • ca 1 dl saltrostade jordnötter
  • svarta sesamfrön (kan uteslutas)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Lägg kycklingfärsen i en bunke och plocka fram ett riv- eller zestjärn. Finriv (eller pressa) ner vitlöksklyftan i bunken, och riv ner skalet av limen. Skala ingefäran och finriv ner en tesked av den i bunken. Salta.

Finhacka salladslöken och lägg hälften i bunken och spara andra hälften till garnering. 

Rör ner ströbröd och ägg, och blanda till en färssmet. 

Rulla köttbullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Jag brukar få ihop cirka 23 köttbullar. Om man klappar in lite olja i handflatorna så fastnar inte smeten så lätt. 

Stek köttbullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt klara.

Ägna dig under tiden åt nudlarna. Koka upp dem enligt anvisningarna på förpackningen, och värm samtidigt en kastrull vid sidan av med kokosmjölk och currypasta. När du hällt av vattnet från nudelkoket sköljer du av nudlarna, och sedan häller du tillbaka dem i kastrullen igen och häller ner den varma kokosmjölken. 

Plattan är fortfarande varm från nudlarna (om du har en lastgammal spis som jag) så halvera dina två pak choi och stek dem på ganska hög värme i lite olja med snittytan nedåt. Det går ganska fort. 

Lägg upp portioner på tallrik och toppa med grovhackade jordnötter och strö över lite sesamfrön.