Skriv ut

Mjuk pepparkaka med brynt smörglasyr

Mjuk pepparkaka med brynt smör-glasyr

4.8 from 5 reviews

Julens kryddiga, mjuka pepparkaka blir extra god med ett tjockt täcke av glasyr med smak av brynt smör!

Ingredienser

Scale

Mjuk pepparkaka:

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mjöl
  • 1,5 dl gräddfil
  • lite ströbröd till bakformen

Glasyren:

  • 100 g brynt smör
  • 4,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g Philadelphiaost

Förslag på valfri garnering:

  • kanelstänger
  • stjärnanis
  • guldpulver
  • silverkulor

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret och låt det svalna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på cirka 22-24 cm i diameter, så blir kakan lättare att lossna när den är klar. Använd lite av smöret till att pensla formens botten och kanter med, som du sedan också bröar med lite ströbröd.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ihop alla de torra ingredienserna i en egen bunke och rör ner dem i äggsmeten.

Rör ner det smälta smöret och gräddfilen, och rör till en jämn smet som du häller i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175C i ca 35-40 min. Känn efter med en sticka om den är klar.

Bryn under tiden smöret till glasyren. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna, gärna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.

Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp så att det blir krämigt, och bre över kakan. Garnera med kanelstänger och stjärnanis, eller något annat som känns juligt.