Skriv ut

Crème brulée

creme brulee

5 from 1 review

En god crème brulée alltid är elegant och rätt! Mycket lättare att göra än man tror, och kan förberedas innan och brännas av vid servering.

Ingredienser

Scale
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk strösocker
  • 4 äggulor
  • Ett par matskedar strösocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. 

Mät upp vispgrädden i en kastrull. Snitta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och häll ner både frön och stång i grädden. Tillsätt 4 msk strösocker och värm tills det precis börjar koka, ta då kastrullen från värmen. 

Separera äggen och vispa upp äggulorna för sig i en bunke så att de blir lite fluffiga. Det räcker med handvisp.

Fiska upp och släng resterna från vaniljstången ur den varma gräddblandningen, och häll sedan ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa med handvisp.

Fyll en vattenkokare med vatten och koka upp det. 

Ställ ner fyra formar i en mindre långpanna alternativt en klassisk lasagneform, och fördela sedan smeten i de fyra formarna. Häll nykokt vatten från vattenkokaren i långpannan så att crème brulée-formarna hamnar i ett vattenbad. Vattennivån i långpannan ska inte gå ända upp till crème brulée-formarnas kant, utan ungefär upp till hälften på formarna. Ställ in vattenbadet i mitten av ugnen och låt stå i ca 25-30 min. Crème bruléen kommer att få lite färg, och den ska vara dallrig när du tar ut den. Den ska ha ”stannat” lite och inte vara rinnig.

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem och ställ sedan in dem i kylen. (Inte på glasskivan.) Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med lite socker, cirka 2 tsk per crème brulée, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.