Dillbröd är svensk sommar i brödformat! Lätt att göra och passar perfekt till både midsommar och kräfttider. Kan bli både frallor och limpor.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.
Tillsätt olja, honung, dill och mjöl, och arbeta degen smidig i en maskin. Arbeta den i en kvart, och tillsätt sedan saltet. Kör i en minut till, och sätt sedan plastfolie över degbunken. (När degen får jobba i en kvart blir det fina glutentrådar, och att ha i saltet så sent som sista minuten främjar fina glutentrådar.)
Låt degen jäsa i en hel till en och en halv timme. Jag brukar låta den jäsa i närmare 1,5 timme, men 1 timme räcker om du har bråttom.
Häll ut en liten klick neutral olja på köksbänken, och en till klick en bit därifrån som du kan ha och dutta på händerna om det blir torrt på andra stället. Smörj runt oljan lite där du ska baka ut degen, och stjälp sedan ut degen.
Om du gör frallor:
Dela degen först i två, sedan fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra bitar, så att du sammanlagt får 16 frallor. Degen ska arbetas så lite som möjligt, jag brukar bara ”krama” den lite lätt till bitar som ser ut som någorlunda runda frallor.
Jäs i 30-45 minuter till på bakplåten, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i 8-10 minuter. De ska inte få så jättemycket färg, men låta lite lätt ihåliga när du knackar på dem på undersidan. Låt svalna på galler och frys sedan de frallor du inte ska äta samma dag.
Om du gör limpor:
Dela degen i två delar och forma till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-45 minuter, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i cirka 17 minuter. Bröden ska låta lite ihåliga när du knackar på dem undertill, då är de klara. Frys gärna allt bröd som du inte ska äta direkt efter att det svalnat, så att det inte blir torrt.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/dillbrod/