Skriv ut

Dumplings eller gyozas – enkelt och supergott!

Dumplings gyozas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Dumplings eller gyozas? Oavsett namn är dessa färsfyllda små knyten supergoda, och mycket enklare att göra än vad man kan tro!

Ingredienser

Scale
  • ca 60 st dumpling/gyoza wrappers (ca 450 gram)
  • 1 liten skål med vatten

Färsfyllning:

  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 3 st salladslökar
  • 1,5 msk ingefära, finriven
  • 5 dl spetskål, finhackad (salladskål och kinakål funkar också. 5 dl hackad spetskål motsvarar ca 1/4 normalstor spetskål)
  • 3 msk japansk soja
  • 2,5 msk sesamolja
  • 500 g fläskfärs alt. vegansk, formbar färs
  • 1 ägg (kan uteslutas vid vegansk variant)
  • 0,75 tsk vitpeppar
  • 0,75 tsk salt

Till stekning:

  • olja, t ex matolja eller solrosolja
  • 2 dl vatten per gyozafylld stekpanna

Till servering:

  • salladslök, strimlad
  • rostad lök
  • Sojadipsås
  • svarta sesamfrön (kan uteslutas men ser piffigt ut)

Sojadipsås (lagom till 4 portioner):

  • 1 dl japansk soja
  • 0,25 dl kinesisk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 lime – finrivet skal

Instruktioner

Börja med att plocka ut gyozaplattorna ur frysen så att de hinner tina, gärna två timmar i förväg.

Hacka och pressa allting som ska hackas och pressas till fyllningen, och lägg i en stor skål ihop med soja och sesamolja. Jag brukar finriva vitlök mot ett zestjärn, samma som jag använder för att finriva ingefära. Salladslök och spetskål finhackar jag. 

Rör ner fläskfärsen (eller den formbara veganska färsen) och tillsätt ägget, vitpeppar och salt. Blanda ihop allting till en smet.

Fyll en liten skål med ljummet vatten och ta fram dina gyozaplattor och plocka ut en. Doppa ett finger i vattnet och dra detta runt gyozaplattans kant, längs med den yttersta centimetern ungefär, hela varvet runt. Detta är för att mjuka upp kanterna så att de fastnar i varandra sedan när du viker ihop plattan till en halvmåne efter att ha fyllt den. 

Lägg gyozaplattan i handflatan, lägg på en tesked fyllning och kläm ihop den till en halvmåne. Det låter lite med en tesked fyllning, men det räcker faktiskt. Man kommer snabbt in i processen.

Lägg alla färdigfyllda halvmånar någonstans där de inte klibbar fast medan de väntar på sin förvaring. Själv brukar jag plasta in ena kanten av köksbänken och rada upp dem där. De som inte ska stekas för att ätas direkt (den här maträtten går ju att förbereda ända hit) kan antingen förvaras i kyl om de ska stekas senare samma dag (över natten funkar om det är vegofärs) eller i frys. Man fryser dem alltså ostekta, och tinar dem antingen i kyl, rumstemperatur eller steker på dem direkt frysta. Tänk bara på att de lätt klibbar fast, så kyl/frys dem så att de inte klibbar ihop, t ex i en stor burk med plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje lager. 

Rör ihop en sojadipsås och låt stå framme i rumstemperatur medan du steker dina gyozas.

När dina gyozas ska ätas – stek dem i olja på ena sidan, den sidan som är lite plattare, tills de är gyllenbruna undertill. Det tar ett par minuter max. Se till att fylla stekpannan så gott det går med gyozas.

Slå sedan över cirka 2 dl vatten och lägg på ett lock. Låt ånga i cirka två minuter till. Beroende på hur hög värmen är här så kommer antingen vattnet att dunsta bort helt efter den tiden, eller så kommer det att finnas lite kvar. Man måste inte vänta ut att vattnet ska dunsta bort, utan kan utan problem hälla bort vattnet som är kvar efter ett par minuter.

Servera med sojadip och lite strimlad salladslök ovanpå. Rostad lök är också gott att strössla över för lite crunch, och svarta sesamfrön ger fin färg.