Skriv ut

Fermenterade grönsaker

Kilner-fermentationsset-1

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fermenterad vitkål, morot och gurka – gott till höstens mustiga grytor! Det här receptet avser hur man syrar grönsaker i ett fermenteringsset.

Ingredienser

Scale

1 st fermenteringsset (glas, tyngder, lock och ventil)

  • ca 1000 g vitkål
  • ca 450 g morot
  • ca 450 g gurka
  • 3,5 tsk salt utan jod + 1,5 msk extra
  • 1,5 liter vatten

Instruktioner

Strimla vitkålen i långa, tunna strimlor. Detta görs enklast genom att hyvla den med en osthyvel. Lägg i en stor skål och strö över 1,5 tsk salt utan jod. (Anledningen till att saltet bör vara utan jod är att jod hämmar fermenteringsprocessen.) Riv moroten grovt på ett rivjärn, lägg i en skål och strö över 1 tsk salt. Strimla gurkan, och lägg även den i en skål med 1 tsk salt. Låt alla bunkarna stå i 10 minuter, och knåda sedan med handen i varje bunke. Massera grönsakerna så att att de blir mjuka och släpper ur sig vätska. Saltet hjälper till med detta. Det här gör man för att grönsakerna ska bli mjuka, släppa ifrån sig vätska och packas bättre i burken. Se till att du har riktigt rena händer, och rengör dem mellan varje omgång.  Lägg grönsakerna i tre skikt i burken. Vitkålen är tätast och bör ligga i botten, och gurkan bör vara högst upp. Använd vätskan som grönsakerna släppt ifrån sig, och häll över respektive lager.

Rör ihop 1,5 liter kallt vatten med 1,5 msk salt. Rör tills saltet löst upp sig, och häll vätskan över grönsakerna. Ungefär 6,5 cm från locket och nedåt ska det inte vara någon vätska, så spara det mellanrummet. Lägg på de keramiska stenarna och se till att alla grönsaker hamnar under dem. Sätt på locket, stoppa i ventilen och fyll den med vatten ungefär till hälften. Nu är det bara att vänta! Burken ska stå och dra i 4-6 veckor, gärna på en mörk plats där temperaturen är ca 18-24C. När tiden har gått, häll av vattnet från grönsakerna, förpassa dem till burkar med tätslutande lock och njut av de fermenterade grönsakerna till höstens alla grytor. Och känn dig lite extra hipp.