Skriv ut

Fluffiga frallor

Fluffiga frallor

5 from 6 reviews

Det bröd jag oftast bakar här hemma, år efter år. Att använda halva paketet jäst och låta det jäsa länge och sedan baka ut det med en skvätt olja är hemligheten!

Ingredienser

Scale
  • 25 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk neutral olja (t ex solrosolja, matolja, rapsolja)
  • 1 msk honung
  • 13 dl mjöl (ta vad du har! Hälften fullkorn och hälften vanligt mjöl är en god kombo)
  • 1,5 tsk salt

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten.

Tillsätt olja, honung och mjöl, och arbeta degen smidig i en maskin. Arbeta den i en kvart, och tillsätt sedan saltet. Kör i en minut till, och sätt sedan plastfolie över degbunken. (När degen får jobba i en kvart blir det fina glutentrådar, och att ha i saltet så sent som sista minuten främjar fina glutentrådar.)

Låt degen jäsa i en hel till en och en halv timme. Beroende på vilka mjölsorter man häller i tar det olika lång tid, men jag jäser i stort sett alltid i 1,5 timme.

Häll ut en liten klick neutral olja på köksbänken, och en till klick en bit därifrån som du kan ha och dutta på händerna om det blir torrt på andra stället. Smörj runt oljan lite där du ska baka ut degen, och stjälp sedan ut degen. Dela den först i två, sedan fyra delar. Dela varje fjärdedel i fyra bitar, så att du sammanlagt får 16 frallor. Degen ska arbetas så lite som möjligt, jag brukar bara ”krama” den lite lätt till bitar som ser ut som någorlunda runda frallor.

Jäs i 30-40 minuter till på bakplåten, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i 8-10 minuter. De ska inte få så jättemycket färg, men låta lite lätt ihåliga när du knackar på dem på undersidan. Låt svalna på galler och frys sedan de frallor du inte ska äta samma dag.