Skriv ut

Hjortfilé med grönpepparsås och potatistorn

5 from 8 reviews

Den ultimata middagen när du vill lyxa till det! Hjortfilén går att byta ut mot nötkött då grönpepparsås och potatistorn passar till mycket.

Ingredienser

Scale
  • ca 600 gram hjortfilé
  • Smör eller olja till stekning
  • salt och peppar
  • Flingsalt till servering

Potatistorn:

  • ca medelstora 8 potatisar (ca 800 gram)
  • 75 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 dl finriven parmesanost

Grönepparsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk grönpeppar, hel i lag
  • 3 dl grädde
  • 1 msk oxfond
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 0,5 dl sherry (t ex nr 8201)
  • 1 msk brun maizenaredning
  • salt och peppar

Instruktioner

Lägg fram köttet i rumstemperatur och sätt ugnen på 200C.

Potatistorn: Borsta potatisen (vid behov) och skiva den tunt på mandolin. Lägg skivorna i en större bunke. Smält smöret i en liten kastrull, och riv parmesanosten under tiden. Ta smöret från värmen och rör ner salt, peppar, timjan och riven parmesanost. Rör ner smörblandningen i bunken med den skivade potatisen och blanda med potatisen. Ta fram en muffinsplåt och lägg potatisen på hög i fördjupningarna. Till fyra portioner beräknas två potatistorn var, så fyll 8 fördjupningar med potatisskivor. Ställ in i mitten av ugnen i ca 45 min. Känn efter med sticka om potatisen är klar, den ska vara mjuk. Börjar den få för mycket färg ovanpå är det bara att lägga på lite aluminiumfolie ovanpå sista tiden. Sänk värmen på ugnen till 125C efter att du tagit ut potatisen då köttet ska köras på lägre temperatur. 

Hjortfilé: Putsa hjortfilén, salta och peppra och bryn den snabbt runt om i smör eller olja i en stekpanna. Lägg den i en form och sätt en termometer i den bredaste delen.  Ta ut hjortfilén när innertemperaturen är 55-57C (för medium rare). Hur lång tid det tar beror på många faktorer, men räkna med cirka 30 min. Gör grönpepparsåsen under tiden. (Se nedan.) Vira in hjortfilén i bakplåtspapper och låt den vila i 15 min. Vrid upp ugnen till 200C efter att du tagit ut köttet och värm upp potatistornen medan köttet vilar. Här behövs aluminiumfolie ovanpå potatisen för att den inte ska få bränd yta. 

Grönpepparsås: Hacka schalottenlökarna och fräs i smöret. (50 gram kan tyckas vara mycket smör, men du kommer inte att ångra dig när du smakat på såsen.) Mät upp 2 msk grönpepparkorn (häll bort lagen) och lägg i en mortel. Mortla lätt så att de spricker lite, men inte så mycket att alla går sönder. Låt grönpepparen få fräsa med löken i cirka en minut, och häll sedan i  grädde, oxfond, soja och sherry och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar, och red av såsen med redning så den inte är så tunn. (Såsen kan också förberedas helt och hållet i förväg och värmas upp vid servering.)

Skär hjortfilén i skivor, strö på flingsalt direkt efteråt, och servera med potatistorn och grönpepparsås.