Italienska köttbullar smaksätts med parmesanost och citron, och serveras i en mustig tomatsås ihop med spaghetti. Perfekt söndagsmiddag!
Italienska köttbullar:
Tomatsås:
Till servering:
Sätt ugnen på 200C.
Finriv löken och parmesanosten, och blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom blandfärsen. Låt det vila i cirka 5 minuter så att ströbrödet får svälla lite.
Blanda ner blandfärsen och forma ca 20-23 köttbullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de blivit genomstekta, det tar ca 10-12 min. (Blir de inte helt genomstekta är det ingen fara, de ska puttra i tomatsås också sedan.)
Till tomatsåsen: finhacka schalottenlökarna och pressa eller finriv vitlöken. Fräs i olivolja i en kastrull eller stekpanna som är stor nog att framåt slutet även kunna rymma köttbullarna.
Häll över krossade tomater, grovhackad, färsk basilika, vitlök, grönsaksfond och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra i 5-10 minuter. Lägg ner köttbullarna, och låt dem ligga några minuter i såsen och bli helt genomvarma innan du serverar maten med spaghetti och färskriven parmesanost.
Find it online: https://baraenkakatill.se/italienska-kottbullar-tomatsas/