Skriv ut

Jordärtskockssoppa med stekta äppelklyftor och brynt smör

Jordärtskockssoppa-med-stekta-äppelklyftor-och-brynt-smör

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 3 recensioner

Loading...

Jordärtskockssoppa som levererar vid högtider när man vill imponera med en extra lyxig förrätt! Kan med fördel förberedas innan, och blir extra god med det brynta smöret till. 

Scale

Ingredienser

Topping:

Instruktioner

Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar, lägg åt sidan. Hacka löken och bryn den i lite olja i en kastrull. Slå över vitt vin, och låt koka tills ca en tredjedel av vätskan är kvar. Tillsätt jordärtskockorna, vattnet och grädden, och låt småputtra i ca 15 minuter, tills jordärtskocksbitarna blivit mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, och smaka av med salt och peppar. Saltet är viktigt och gör väldigt mycket för smaken. Soppan kan med fördel stå i kylen och serveras dagen efter. Den tjocknar en del medan den svalnar.

Till toppingen: rosta hasselnötterna hela i en torr stekpanna några minuter. Gnugga sedan av skalet av dem (så gott det går) med en kökshandduk. Grovhacka nötterna och lägg åt sidan. Skala äpplet och skär i skivor, stek bitarna i smör. Bryn 100 g smör i en kastrull (fräs det tills det skummat upp och färgen blivit bärnstensfärgad) och häll sedan över i en kanna.

Vid servering – lägg några stekta äppelklyftor i varje tallrik, gärna så att de ”bygger” lite uppåt. Häll soppan runt, och strö över grovhackade nötter. Droppa brynt smör i soppan i en cirkel, och avsluta med att klippa lite smörgåskrasse, endast toppen av den, över soppans topping.