Jordärtskockssoppa som levererar vid högtider när man vill imponera med en extra lyxig förrätt! Kan med fördel förberedas innan, och blir extra god med det brynta smöret till.
Topping:
Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar, lägg åt sidan. Hacka löken och bryn den i lite olja i en kastrull. Slå över vitt vin, och låt koka tills ca en tredjedel av vätskan är kvar. Tillsätt jordärtskockorna, vattnet och grädden, och låt småputtra i ca 15 minuter, tills jordärtskocksbitarna blivit mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, och smaka av med salt och peppar. Saltet är viktigt och gör väldigt mycket för smaken. Soppan kan med fördel stå i kylen och serveras dagen efter. Den tjocknar en del medan den svalnar. Till toppingen: rosta hasselnötterna hela i en torr stekpanna några minuter. Gnugga sedan av skalet av dem (så gott det går) med en kökshandduk. Grovhacka nötterna och lägg åt sidan. Skala äpplet och skär i skivor, stek bitarna i smör. Bryn 100 g smör i en kastrull (fräs det tills det skummat upp och färgen blivit bärnstensfärgad) och häll sedan över i en kanna. Vid servering – lägg några stekta äppelklyftor i varje tallrik, gärna så att de ”bygger” lite uppåt. Häll soppan runt, och strö över grovhackade nötter. Droppa brynt smör i soppan i en cirkel, och avsluta med att klippa lite smörgåskrasse, endast toppen av den, över soppans topping.