Skriv ut

Julens pavlovakrans med saffran, pistage och granatäpple

Saffranspavlova i en krans

4.8 from 6 reviews

Saffran med gröna nötter och röda granatäppelkärnor i en julig krans. Det går precis lika bra att göra en vanlig tårta också, utan hål i mitten. Eller varför inte flera portionsbakelser?

Ingredienser

Scale

Marängbotten:

  • 4 äggvitor
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 1 tsk ättiksprit
  • 2,5 dl socker

Äggcrème:

  • 2 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl grädde
  • 0,75 msk mjöl
  • 25 g smör

Till garnering:

  • 3 dl grädde
  • 0,75 dl mascarpone
  • 1 näve grovhackade pistagenötter
  • Kärnor från ett halvt granatäpple

Instruktioner

Sätt ugnen på 100C. Separera äggen och spara två äggulor till äggcrèmen. Vispa äggvitor med ättiksprit och saffran till ett skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng. Rita upp ett hjul bestående av två cirklar på ett bakplåtspapper, gärna med hjälp av en stor och en liten uppochnedvänd tallrik, och bred ut marängsmeten däri. Tänk på att det ska läggas på äggcrème sedan, så att du inte får en uppåtbuktande form på marängen, utan gör gärna en liten nedsänkning. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme, stäng sedan av ugnen och låt den svalna helt med marängbottnen kvar därinne.

Till äggcrèmen; sjud alla ingredienserna i en kastrull utom smöret, rör om hela tiden med en handvisp tills det tjocknat. Ta sedan från värmen och häll i smör skuret i bitar. Rör/handvispa tills det smält och du har en jämn smet. Låt den svalna innan du brer den på marängen.

Grovhacka pistagenötterna och halvera granatäpplet. Lägg det i en bunke med vatten, och tryck ut så många kärnor du vill ha. Vattnet underlättar, och minskar risken för fläckar. Lägg kärnorna att torka på hushållspapper. Vispa grädden, och klicka ner mascarponen efter ett tag så att du får en extra stadig gräddsmet. Klicka den ovanpå äggcrèmen, och garnera med grovhackade pistagenötter och granatäpplekärnor.