Rustik köttgryta på nötkött som får puttra länge på spisen. Runda av med grädde och servera med klassiska tillbehör och ett glas rödvin.
Toppredning:
Putsa köttet och skär i bitar. Själv skär jag dem ganska små, ca 2×2 cm. Bryn i smör eller olja i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grytan du ska koka alltihop i sedan.
Hacka lök, pressa eller riv vitlök och skär morötterna i halva slantar. Fräs i stekpannan. När det fräst ett par minuter, häll ner i den stora grytan ihop med köttet.
Tillsätt alla övriga ingredienser till grytan i listan utom soja, grädde och champinjoner, och inte heller det som krävs för att toppreda grytan på slutet. Låt puttra i cirka 3,5 timmar. 3 timmar kan räcka om du har ont om tid, men ofta blir 3,5 timmar bäst. Koka under lock som får ligga på lite snett.
Märker du att mycket av vätskan kokat bort och köttgrytan börjar se lite för koncentrerad ut, späd med mer vatten. Köttet ska hela tiden vara så gott som täckt av vätska.
När det gått cirka 3-3,5 timmar och det är cirka en halvtimme kvar tills grytan ska ätas – häll i soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. (Alternativt häll i ett par matskedar mörk Maizena-redning.) Koka i ca 30 min till. Nu kan det också vara läge att dra igång ett potatiskok.
Under tiden – skär svampen i tärningar och fräs den mjuk i en stekpanna. Rör ner den i grytan precis före servering. Servera grytan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/kottgryta/