Skriv ut

Lakritskola med turkisk peppar

Lakritskola turkisk peppar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,67 av 6 recensioner

Loading...

Lakritskola med turkisk peppar som doppas i choklad och toppas med flingsalt är underbart gott! Perfekt julklapp till saltlakritsälskaren!

Scale

Ingredienser

Instruktioner

Krossa turkisk peppar-karamellerna i en mortel eller något annat destruktivt. (De behöver inte vara finkrossade, de kommer att smälta ner bra i smeten ändå.)

Mät upp socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull och häll ner de krossade karamellerna. Koka alltsammans på medelvärme tills smeten precis uppnår 124C, dra den då från spisen och dubbelkolla så att den klarar det klassiska kulprovet.

Häll ner smeten i en form som du klätt med bakplåtspapper, en klassisk gratäng- eller lasagneform brukar vara bra, gärna en rektangulär sådan. Låt kolan stelna till några timmar i kylen, gärna en natt om du har tid.

Vid chokladdoppning – skär kolan i bitar, och smält cirka 250 g choklad över vattenbad. Doppa varje kola i chokladen med hjälp av t ex två gafflar, och lägg över på bakplåtpappersklädd plåt för att stelna. (Du lär behöva två plåtar.) Går det långsamt kan du ställa plåten utomhus en stund. Kolan är lättare att doppa om den är kall. Precis när chokladen börjar stelna, sprinkla lite flingsalt över den.

Innan du lägger den i burkar – kantskär den gärna så att du får bort den choklad som flutit ut runt omkring kolan när den stelnat. Så får du extra snygga bitar!