Skriv ut

Lövbiffsgratäng

Lövbiffsgratäng

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Lövbiffsgratäng med ädelostsås och grönsaker är den perfekta bjudmaten som funkar vid alla tillfällen, och ett av bloggens allra populäraste recept.

Ingredienser

Scale

Gratäng:

  • 300400 g strimlad lövbiff
  • 3 msk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten purjolök
  • 1 röd paprika
  • 150250 g färska champinjoner

Sås:

  • 4 dl grädde
  • 1 msk mjöl till redning
  • ca 140 g ädelost
  • timjan
  • grovmalen svartpeppar
  • salt (liten mängd)

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Strimla lövbiffen och lägg den i en skål tillsammans med soja, fond och pressad vitlök.

Låt den marinera medan du strimlar purjolök, hackar paprika och skär champinjoner i mindre bitar.

Fräs purjolök och paprika i smör eller olja, och förflytta sedan till en tallrik. Fräs champinjonerna.

Blanda ihop purjolök, paprika och svamp och placera det i botten på en smord ugnsfast form.

Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.

Gör sedan såsen; börja med att  koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en rednings-shaker (eller liten burk med lock) och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden.

Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ner i såsen.

Häll såsen över köttet och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.

Servera gratängen med ris, potatis eller pasta.