Skriv ut

Nattjästa frallor eller fusksurdegsbröd

Nattjästa frallor fusksurdegsbröd

5 from 1 reviews

Fusksurdegsbröd är världens smidigaste sätt att få nybakat bröd på! Bara att röra ihop degen med slev på kvällen, låta det jäsa över natten och baka ut på morgonen!

Ingredienser

Scale
  • 3 ärtstora bitar jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,25 dl vetekli
  • ca 5,5-6 dl vetemjöl special

Instruktioner

Lös jästen i vattnet och rör ner salt, vetekli och mjöl. Rör med slev så att allting blandas, degen ska vara ganska lös, mycket lösare än en klassisk bröddeg.

Lägg över plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur. (Degen bör stå i minst 6 timmar, men klarar sig i upp till 18 timmar.)

Nästa morgon – sätt ugnen på 275C och stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till formen av en rektangel, ca 15×25 cm. Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. (Alternativt 4-5 frallor. De behöver inte ens se ut som frallor, det kommer att bli bra ändå.)

Låt degen vila på plåten medan ugnen uppnår 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen – spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa.

Grädda bröden i 13-14 min och låt sedan svalna på galler utan bakduk.