Skriv ut

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

Oxfilé med potatis- och jordärtskocksbakelse och sherrysås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

Klassisk, festlig huvudrätt med frasiga potatis- och jordärtskocksbakelser, moderiktigt rotfruktstrassel och en sherrysås som folk kommer att vilja äta med sked.

Scale

Ingredienser

Rotfruktstrassel:

Potatisbakelser, 12 st:

Sherrysås:

Instruktioner

Rotfruktstrassel, potatisbakelser och sherrysås kan förberedas till stor del i förväg.

Rotfruktstrassel: Sätt ugnen på 150C. Hyvla av skal och remsor från rentvättade rotfrukter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt torka i ugnen i ca 25 min, stäng sedan av och låt eftertorka ca 15 min. Kan göras dagen innan och förvaras i lufttät burk.

Potatisbakelser: Skala potatis och jordärtskocka och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka, och vispa sedan till ett mos med elvisp. Vispa ner 1 msk grädde och smaka av med salt. (Det krävs mer salt än man tror här.) Låt smördegsplattorna tina, och kavla ut dem så att de blir lite större. Bred moset på plattorna och rulla ihop som rulltårta. Skär varje rulle i 4 bitar och lägg på ugnsplåt med skarven nedåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite riven Västerbottensost.

Sherrysås: Hacka schalottenlök, vitlök och chili och fräs i en kastrull i olja eller smör. Häll på grädde, sherry, oxfond och soja och låt koka upp. Smaka av med peppar, och red av såsen med redning.

Oxfilé: Sätt ugnen på 125C. Putsa filén vid behov, salta och peppra och bryn den runt om i smör eller olja i en stekpanna. Lägg den i en ugnsform och stick in en termometer i den bredaste delen. Ta ut den när innertemperaturen är 57C (för medium rare). Vira in den i bakplåtspapper och låt den vila medan potatisbakelserna bakas.

Vrid upp ugnen till 225C och stoppa in potatisbakelserna. Värm under tiden såsen. Potatisbakelserna är klara när de fått en gyllenbrun färg vilket tar ca 15 min. Skär upp oxfilén i skivor och servera med potatisbakelse och sherrysås.