Skriv ut

Polkagriskola

Polkagriskola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Fantastiskt god smörkola smaksatt med dekorativt polkagriskross. Perfekt julklapp att ge bort!

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl glykossirap
    ———-
    ca 1 dl polkagrisar

Instruktioner

I en kastrull – mät upp smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång ska i) och låt smälta samman på svag värme.

I en annan kastrull – koka upp socker och glykossirap på hög värme tills det blir ljust bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C.

Ta kastrullen av värmen och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. (Akta så du inte bränner dig när det bubblar till.) Låt koka upp igen, på lägre temperatur, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. Vänta ett par minuter, och strö sedan krossade polkagrisar efter smak och tycke. Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten, innan du skär den i bitar med en vass kniv. Förvara bitarna i kylen med några millimeters avstånd mellan varje kola och med klippta bitar bakplåtspapper mellan varje lager du bygger på höjden, alternativt linda in varje kola i klippta i små bitar bakplåtspapper.