Print

Snabb och enkel pressgurka

Pressgurka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Klassisk pressgurka är mycket lättare än man tror, och går snabbt att göra! Ät det till köttbullar, grytan eller en grillad köttbit.

Ingredienser

Skala
  • 1 vanlig, klassisk gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt

Lag:

  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Instruktioner

Tvätta gurkan noga och skiva den sedan tunt. 

Mät upp 1 tsk salt som du saltar ifrån mellan varven medan du lägger gurkskivorna i en djup tallrik. Lägg en mindre assiett över gurkskivorna och lägg på en tyngd, förslagsvis en mortel. Låt stå i 15 min.

Rör samman lagen under tiden i en stor skål eller bunke. Rör tills sockret löst sig, och avsluta med att hacka ner persiljan.

Med hjälp av de dubbla tallrikarna, pressa ut och häll ner vätskan som saltet drivit ut från gurkskivorna rakt ner i skålen med lagen, och häll ner gurkorna i samma skål. Blanda och häll ner allt i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Förvara i kylen.

Låt det gärna gå en timme innan du äter den om du har tid, eller i alla fall så lång tid som det tar för maträtten att lagas som pressgurkan ska serveras till.