Skriv ut

Salta karamellcookies

Salta karamellcookies

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3 from 1 review

Småsega amerikanska cookies med smak av salt karamell, bakade med brynt smör, muscuvadosocker och kolafudge för extra ljuvlig karamellsmak!

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljextrakt (finns ofta på små flaskor i bakhyllan)
  • 1 ägg
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk vanligt salt
  • 1 dl små fudgetärningar, ca 0,5 x 0,5 cm
  • ca 0,5-1 tsk flingsalt att sprinkla ovanpå efter gräddning

Instruktioner

Bryn smöret på medelvärme. Det är klart när det har bubblat och fräst, ett vitt skum har stigit och ljudet försvunnit. Under skummet är smöret bärnstensfärgat och doftar nötigt och gott. Häll genast över i en skål så att inte bryningsprocessen fortsätter och smöret bränns vid. 

Mätt upp strösocker och ljust muscovadosocker i en skål. Tillsätt vaniljextraktet och det brynta smöret. Vispa med elvisp eller i bakmaskin i 2-3 minuter.

Tillsätt ägget och vispa i ytterligare 2-3 minuter.

Mät under tiden upp mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ner detta i smeten, men stäng av vispen så fort det blandats samman till en kakdeg. 

Rör ner fudgebitarna och ställ in kakdegen i kylen i en halvtimme. Ta sedan ut den och sätt ugnen på 175C. Dela degen i 12 bitar och forma till bollar som du lägger på två plåtar, sex bollar på varje plåt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter. Låt kakorna sedan ligga kvar på plåten i minst 20 minuter då de sätter sig och efterbakas lite av värmen som är kvar i dem. Kakorna går jättebra att frysa.