Jättegott och enkelt, nattjäst bröd med havregryn. Bara att röra ihop degen, jäsa över natten, stjälpa ner i en form, in ugnen – klart!
Mät upp en tesked jäst och häll ner i den största bakbunken du har. Degen kommer att jäsa lika mycket som en klassisk bulldeg på ett helt paket jäst gör, så ta den sortens bunke.
Rör ner vatten, salt, olja, honung, 1 dl havregryn samt vetemjöl, och rör med en slev tills degen är noga blandad. Degen ska vara ganska lös och kletig.
Sätt plastfolie över bunken och ställ den att jäsa över natten i rumstemperatur. (Bakar du brödet dagtid behövs i alla fall minst 7-8 timmars jäsning.)
På morgonen – sätt ugnen på 250C och klä en lasagneform med ett bakplåtspapper och häll ner degen i formen. Strö över 0,5 dl havregryn och klappa lite lätt med händerna på dem så de fastnar lite. När ugnen kommit upp i temperatur, ställ in brödet i mitten av ugnen i cirka 22 minuter tills det fått fin färg.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/superenkelt-nattjast-brod/