Skriv ut

Tekakor

Tekakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 4 recensioner

Loading...

Fluffiga, mjuka och alldeles ljuvliga tekakor som smakar magiskt nybakta direkt från plåten och med smör som precis fått smälta ovanpå.

Ingredienser

Scale
  • 50 g jäst
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl vetemjöl + ca 1 msk extra till pudrande
  • 6 dl vetemjöl special

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt det bli fingervarmt.

Häll degvätskan över jästen i bunken och rör ner salt, honung och de båda mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Kavla sedan ut degen på bakbord, ca 1,5 cm tjock, och stansa ut runda kakor med hjälp av en kopp, hederliga stansare eller något annat lämpligt. Alternativt bara knåda ut 16 bullar och platta till dem. Utstansade bitar blir dock något jämnare. Se till att degen inte är sträckt när du stansar ut dina bitar, för då krymper bitarna ihop när du tar loss verktyget du stansar med.

Fördela bitarna på två plåtar med bakplåtspapper, pudra lite vetemjöl över dem med hjälp av en tesil och nagga dem lätt med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

Sätt ugnen på 250C och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.