Skriv ut

Saffransglögg med clementin och vanilj

saffransglögg

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,50 av 12 recensioner

Loading...

Saffransglögg på vitt vin med julens fräschaste smaker. Inte så söt och inte så stark, men frisk med clementin och med smak av vanilj.

Ingredienser

Scale
  • 1 flaska torrt vitt vin (t ex Boulder Bank, nr 6367 på Systembolaget)
  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 12 kanelstänger
  • 0,5 snittad vaniljstång
  • 1 clementin skuren i klyftor
  • 2 msk flytande honung
  • 0,5-0,75 dl socker

Instruktioner

Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, kryddnejlikor, stjärnanis, kanelstänger, frön från en urskrapad vaniljstång (och även vaniljstången), och den oskalade (men noggrant sköljda) clementinen skuren i klyftor.

Låt sjuda på svag värme i ca 15 min. Det ska inte koka.

Rör ner honung och socker och rör tills det har smält, och fiska sedan upp clementinklyftorna och vaniljstången och släng dem.

Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den helt och hållet och häller upp den i rengjorda flaskor. (Självklart går glöggen bra att spetsa med starkare grejer för den som vill det.)