Andra Efterrätter

Apelsinchokladmousse med nötcrisp

Den här desserten från ICA Buffé blev jag bjuden på för inte så länge sedan, men den var så god att jag redan har hunnit laga den här hemma. Apelsinchoklad är alltid ett säkert kort, och nötcrispen ovanpå ger desserten lite knaprigt tuggmotstånd. Jag älskar chokladmousse, hur mycket man än har ätit till huvudrätt kan man alltid även få plats med lite (eller ganska mycket) mousse. Det slinker liksom bara ner.

Chokladmousse, 4 portioner:
125 g mörk blockchoklad (40% kakao)
2 äggulor
rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk kallt, starkt bryggkaffe
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Nötcrisp (halva satsen räcker bra, också):
1,5 dl sötmandel
1,5 dl hasselnötter
50 g smör
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
rivet skal av en apelsin

Börja med att smälta chokladen till moussen över ett vattenbad. Vispa äggulorna i en bunke, och häll sedan även i apelsinskal, saft och kaffe. Vispa grädden med florsockret. Vispa sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten, för att sedan vända ner grädden och blanda till en fin smet. Häll upp i små portionsformar och ställ i kylen, gärna flera timmar innan servering (minst 3).

Till nötcrispen hackas alla nötterna mycket grovt, knappt alls. Smält smöret i en liten kastrull, och rör ner mjöl, grädde och socker. Låt koka ca 30 sekunder under omröring, och lägg sedan i nötterna och rivet apelsinskal och rör runt. Bred ut nötsmeten på ett bakplåtspapper, och sätt in plåten i mitten av ugnen på 200C i ca 10 min. Hacka eller bryt loss bitar, och garnera moussen med nötcrispen precis innan servering.

13 november, 2010

12 kommentarer

  1. Mums, den lät fantastisk. Sätter omedelbart ett bokmärke, för när jag väl ska ha middagsgäster står jag alltid och har noll idéer på dessert som inte är äppelkaka eller bärpaj.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration