Apelsinchokladmousse med nötcrisp
Den här desserten från ICA Buffé blev jag bjuden på för inte så länge sedan, men den var så god att jag redan har hunnit laga den här hemma. Apelsinchoklad är alltid ett säkert kort, och nötcrispen ovanpå ger desserten lite knaprigt tuggmotstånd. Jag älskar chokladmousse, hur mycket man än har ätit till huvudrätt kan man alltid även få plats med lite (eller ganska mycket) mousse. Det slinker liksom bara ner.
Chokladmousse, 4 portioner:
125 g mörk blockchoklad (40% kakao)
2 äggulor
rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk kallt, starkt bryggkaffe
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
Nötcrisp (halva satsen räcker bra, också):
1,5 dl sötmandel
1,5 dl hasselnötter
50 g smör
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
rivet skal av en apelsin
Börja med att smälta chokladen till moussen över ett vattenbad. Vispa äggulorna i en bunke, och häll sedan även i apelsinskal, saft och kaffe. Vispa grädden med florsockret. Vispa sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten, för att sedan vända ner grädden och blanda till en fin smet. Häll upp i små portionsformar och ställ i kylen, gärna flera timmar innan servering (minst 3).
Till nötcrispen hackas alla nötterna mycket grovt, knappt alls. Smält smöret i en liten kastrull, och rör ner mjöl, grädde och socker. Låt koka ca 30 sekunder under omröring, och lägg sedan i nötterna och rivet apelsinskal och rör runt. Bred ut nötsmeten på ett bakplåtspapper, och sätt in plåten i mitten av ugnen på 200C i ca 10 min. Hacka eller bryt loss bitar, och garnera moussen med nötcrispen precis innan servering.
Tulipan´s bakverk
13 november, 2010 at 5:02 e mmmm.. den verkar riktigt god… otroligt god 😉
sana
13 november, 2010 at 8:07 e mGorgeous!!
de ser riktigt gott ut ;d lätt & gott men läckert.
Kaksmulan
14 november, 2010 at 3:07 f mMmm det där lät riktigt farligt gott! Choklad, apelsin och kaffe kan ju inte gå fel liksom ;.
Du har fått en award hos mig.
Ha det bra!
Cupcakesfluffan
14 november, 2010 at 5:37 f mLåter himla mumsigt
Sofia
14 november, 2010 at 8:26 f mMums lät ju hur gott som helst kram Sofia i Moskva
Annica - annicake
14 november, 2010 at 12:07 e mSer kanongott ut!
Tyvärr tycker inte min man om kombinationen apelsin/choklad, men det gör ju bara att det skulle bli extra till mej 🙂
Emma
14 november, 2010 at 7:32 e mDet låter underbart gott! 🙂 Ska nog ha alla ingredienser hemma med 🙂
Håkan och Anki
14 november, 2010 at 8:05 e mKan bara hålla med ovanstående, choklad och apelsin är riktigt gott ihop, ett perfekt äktenskap!
Sanne- Mina baktankar
14 november, 2010 at 8:17 e mHelt rätt, lite chokladmousse får man alltid plats med. Ser riktigt läckert ut!
Mamma Mimmi
14 november, 2010 at 10:07 e mMums, den lät fantastisk. Sätter omedelbart ett bokmärke, för när jag väl ska ha middagsgäster står jag alltid och har noll idéer på dessert som inte är äppelkaka eller bärpaj.
Frida - A piece of cake
16 november, 2010 at 6:23 e mJag håller verkligen med dig, man är aldrig för mätt för choklad ;).. desserten ser verkligen kanongod ut, måste absolut testat nån gång…
Hanna - Bakfnatt
23 november, 2010 at 8:53 e mOj, så gott det ser ut och verkar!