Fläskkött Grillat

Fläsksida confiterad i klarat smör

Här har vi sommarens grillfavorit – Fläsksida confiterad i klarat smör! Det här är långt ifrån fettsnålt, men jag tycker att fett är gott och står för det. Jag kan till exempel äta knaperstekt bacon som snacks. Inget jag gör varje dag, men om jag knapersteker bacon till en maträtt är risken stor att hälften äts upp medan det ligger och rinner av sig på hushållspapper. Och jag tror att Olof gör detsamma när jag inte ser på, för jag kan omöjligt vara skyldig till allt baconsvinn.

Fläsksida är billigt, och en styckdetalj som kan köpas rimmad eller orimmad. Det är jättelätt att rimma den själv, man kokar bara upp en lag på vatten, salt, socker och lite kryddor, och sen får fläsksidan ligga och bada i det i en påse i kylen till nästa dag, så är det rimmat sen. Därefter ska fläsket läggas i en form och sedan få bada i klarat smör, gärna över en natt, innan man kan ugnssteka eller grilla det. Så det här är lite av ett tredagarsprojekt, men som absolut är värt tiden det tar.

Det går åt lite smör till den här maträtten. När man klarar smör ska det först smältas, och sedan sjudas några minuter tills det flyter upp ett skum till ytan.

Sedan ska det svalna, och man ska ta bort det vita skummet som bildats på ytan. Smöret kommer att då att ha två lager – ett lager med fett och ett vitt lager i bottnen med annat tjafs (Mjölkämnen, för att vara mer exakt.) Det vita lagret vill man inte ha med, utan det är fettlagret ska man behålla och låta få passera genom en sil.

Men allt det här finns förklarat i Johan Hedbergs smörbok. Ni vet matbloggaren Matgeek, som givit ut boken Smör – kärna bryna baka? Det var Johans kärlek till smör som fick mig att börja bryna smör till höger och vänster tidigt i våras. Och faktum är att jag har fått en länk av Johan där ni kan gå in och läsa en pdf-version av boken, så jag tänkte vara smidig och helt enkelt hänvisa dit för recept. Så blir det rätt från början, menar jag. . Hur man klarar smör står på sidan 44, och receptet på fläsksida finns på sidan 50. Boken är riktigt fin i tryckt format och kan köpas bland annat på Bokus, där jag köpte mitt exemplar så fort den kommit ut. För visst är det så, precis som Johan skriver, att i smöret finns kärnan till all god matlagning och bakning. 

13 september, 2014

10 kommentarer

  1. Det där med baconet känner vi igen, vi steker alltid på många extra skivor rökt fläsk när vi ska ha det till middag, så gott att både nalla av under tiden men också att ha på lut i kylen till senare på kvällen…
    Vi ska absolut ta oss en kik i boken, vilken bra grej att lägga upp en länk som man kan kolla vidare på – det tackar vi för!

    Kramar till er

  2. Er blogg är verkligen en stjärna på matbloggshimeln! Jag saknar era inlägg men har såklart full förståelse för att ni har viktigare saker att prioritera i livet nu 🙂 Men jag fortsätter kika in här titt som tätt för rätt som det är har ni lagt ut ett nytt inlägg. Jag hoppas verkligen att ni kommer fortsätta med er blogg, även om den är lite på paus för tillfället för gud vad underbar den är! Stor kram /Mikaela

    1. Hej Mikaela! Tusen tack för din fina kommentar! Vad glad jag blir! Vi kommer absolut inte att lägga ner bloggen, det har bara funnits väldigt lite tid till att blogga de senaste månaderna. Lily sover nästan ingenting dagtid, bara ca 3×20 minuter på en hel dag, och då är det antingen i vagn eller sele. Jag hinner inte ens duscha längre. 😉 Men så fort hon blir lite nöjdare dagtid och jag kan börja få några minuter mer här och där så kommer det att bli fler inlägg. Många kramar till dig!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration