Bjudmat/Paradrätter Nötkött

Kött, sås och potatis!

Min favoriträtt är kött med sås och potatis. Rejält, rustikt och ruskigt gott. Jag brukar ofta välja det när jag är på restaurang, men då måste det verkligen vara värt pengarna. Att sitta på en restaurang och känna att ”det här hade jag verkligen gjort mycket bättre själv, för att inte tala om billigare!” är ju föga upplyftande. Och den bästa restaurangen är nog hemma, ändå, när Olof slår på stort och fjäskar med oxfilé, kantarellsås och potatis, och serverar finrött till det. Det är en jättebra bjudrätt till nyår, om man kommer över en fin bit oxfilé.

Olof brukar tillaga oxfilén i ugnen med en termometer nerstucken i den. Först bryner han filén runt om i en stekpanna, och sedan åker den in i ugnen tills den har uppnått en innertemperatur på 57C, då brukar den bli perfekt medium rare. Hur lång tid det tar beror helt och hållet på köttbitens storlek. Sedan tas den ut, viras in i aluminiumfolie och får sedan vila däri i ca 15 min, så att saften hinner ”sätta sig”. Sedan är det bara att skiva upp oxfilén (eller den styckdetalj man nu valt att använda) och strö över lite flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Kantarellsåsen består av grädde, crème fraiche, kalvfond, lite soya, salt, peppar och kantareller.

27 december, 2011

8 kommentarer

 1. Åååå det ser förfärligt gott ut 😉 Vilken tid serveras middagen ??? 😉
  Alltså, precis sådär vill jag också ha köttet. Och kantareller är bara min favoritsvamp. Jag har lyxen att ha en pappa som älskar att gå i skogen och plocka just kantareller. Sedan brukar mor förvälla dom och efter det levereras de i fina påsar direkt till min frys. Visst är det lyx.
  Ha en fin kväll och njut länge av middagen!
  Kram Linda

 2. Köttet ser helt lovely ut! Jag är så dålig på just att steka kött bra. Så jag är lite svettig inför morgondagens middag. Olof är inte möjligtvis sugen på ett kock-kneg vid si så där 19 imorgon 🙂

 3. Åh, jag är so with you! Speciellt det där att "detta hade jag gjort bättre själv"… Det ställer en del krav på valet av restaurang…

  Er filé ser ialla fall ut som en hit! Mums!

  God fortsättning förresten!

 4. Kött, sås och potatis är en höjdare varje gång! Och visst är det surt att äta ute och upptäcka att man kan bättre själv?! Så jag brukar satsa på sådan mat jag inte själv lagar eller restauranger som verkligen kan laga mat.

  God fortsättning!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration