Andra Bullar Frukost

Croissanter – inget för den stressade

Beskåda mina första croissanter någonsin! Det var på nyårsdagen när syrrans svärföräldrar från Indien fortfarande var här som vi bakade de här omständiga små bakverken. Vimals mamma ville väldigt gärna prova på att laga croissanter under Sverigevistelsen, och hade förhoppningar på att jag visste hur man gjorde. Det visste jag verkligen inte, men tillsammans fick vi ihop ett gäng riktigt fina croissanter! Men det var i ärlighetens namn till största delen hennes förtjänst. Jag försökte mygla och föreslog färdigköpt deg, eftersom jag hört att det ska vara svårt att göra croissanter från grunden, men blev rejält nedröstad, något som jag är glad för i efterhand. Dessutom kan man inte hitta färdig croissantdeg där hon bor, så det hade ju ändå inte varit någon idé.

Jag ska inte sticka under stol med att det var omständigt, degen skulle jäsa hit och dit och penslas två gånger och kavlas ut ännu fler gånger, och så skulle man lägga smör på den flera gånger, smörbitar som man hyvlade direkt ur smörpaketet med en osthyvel. Vi använde det här receptet från bloggen Food Bible.

Syrrans svärmor var verkligen The Queen of Brödkavel, hon kavlade ut jättefina trekanter som hon sedan rullade ihop till fina croissanter. De som jag rullade ihop såg ut som ett dagisbarns verk i jämförelse med hennes. Man skulle kavla ut trekanter, och ju mer man fick dem till formen av en tomtemössa, ju finare blev de när man sedan rullade ihop dem till croissanter. Mina trekanter var dock långt ifrån tomtemössor, de såg snarare ut som sladdriga stringtrosor ur en rea-låda från Galne Gunnar. Och nej, de kvalade inte in på bild. Men var goda croissanterna blev! Även de fula. Jag trodde det skulle vara svårt att få till den där tunna frasigheten hemma på egen deg, men det var inga problem. Så har du en söndag över – testa att baka croissanter!

11 januari, 2012

19 kommentarer

 1. Åh, jag gjorde också egna croissanter tidigare i höstas, det är verkligen ett himla jobb. Innan min deg hade jäst klart i omgånger och smör kavlats in tog ungefär tre dagar att få en färdig croissant, men supergoda blev de verkligen!

  /Jessica

 2. En kavlings fundering såhär mot kvällen. Kan man inte kavla ut en stor cirkel som sedan skärs i "tårbitar" precis som när man gör gifflar. Då borde stringtros risken minska 😉
  Inger

 3. oj detåter inte somman kan ta sovmorgon om man vill ha dem till frukost. Men vad gott det är….fast är säker på att jag kommer prova den där färdigköpta degen haha.
  Tack för titten o kommentaren på min blogg. Har svarat dig där…
  //V

 4. Jag provade en gång för längesedan, men tyckte att det var lite för pilligt och krångligt. Jag nöjer mig med att åka till butiken och köpa färdiga (fast de är ju inte lika goda förstås)

  Era ser ju jättefina ut, jag kanske skulle ge det hela ett nytt försök trots allt 🙂

 5. Jag har bakat en gång croissanter och har planer på att baka igen. Har letat olika recept på nätet 🙂 Blev era luftiga inuti och krispiga på toppen? Jättefina ser de ut!

 6. Visst är det gott med dessa ljuvliga små bröden…smakar ljuvligt! Har bakat dessa en gång för många år sen och jag sticker inte under stol med att det var himmelskt gott! Ser så mysigt ut med familjebak 🙂 Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration