Andra Vardag Vegetariskt

Saffransrisotto

Den här maträtten ser faktiskt lite höstig ut. Det är inte meningen, jag hyser fortfarande hopp om sommaren trots att det har regnat oavbrutet här på Öland i två dygn och temperaturen har sjunkit från 34 till 14 grader på bara några dagar. Men så länge det regnar för mycket för att grilla, så får man testa lite annat. Så här kommer ett recept som jag har testat mig fram till, på världens krämigaste och godaste saffransrisotto med svamp:

ca 30 g torkad KarlJohansvamp (finns ofta i påse borta vid svampen i affären)
0,5 dl olivolja
en liten lök
ett pkt (0,5 g) saffran
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
3 dl arborioris
ca 1 liter svampbuljong från Karljohansvampen (sjudande)
2,5 dl riven parmesan
salt och peppar
ca 1 msk tryffelolja

Koka upp en liten kastrull med 1 liter vatten, och häll i KarlJohansvampen. Sänk värmen och låt svampen bli mjuk i vattnet i minst 10 minuter. Sila av vattnet, men spara det i en tillbringare, för det blir en perfekt svampbuljong att späda risotton med. Finhacka löken, pressa i vitlöksklyftan och fräs i olivoljan i en stor gryta med höga kanter. Skär den uppblötta KarlJohansvampen i bitar, och häll i grytan. Fräs i några minuter, och häll sedan i arborioriset och saffranen. Häll i vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt. Häll sedan i lite svampbuljong. När det har puttrat bort, späd igen och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Krydda med grovmalen svartpeppar och havssalt, och några droppar tryffelolja, den gör mycket för smaken. Servera gärna med lite riven parmesan.
Och en sak till – jag skulle vilja passa på att tacka för den jättefina Beautiful Blogger-Awarden som jag har fått av Mårtenssons Kök, Anna mitt i maten, Malins mat, Remsans Bistro, Erika på Bakglädje och Matrepubliken. Tusen tack, det gör mig jätteglad!
25 juli, 2010

7 kommentarer

  1. hey! vad kul, jag har funderat på att laga saffransrisotto men kommer liksom aldrig loss. har aldrig ens smakat det, men det ser ju så himla gott ut!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration