Saffransrisotto med skogschampinjoner och tryffel
God söndagkväll, kära vänner! Hur har ni det i höstrusket? Här piskar regnet mot rutorna, och vi har tänt upp en eld i öppna spisen. Vad äter ni en ruggig kväll som denna? Här blir det saffransrisotto med parmesanost, skogschampinjoner och tryffelolja. Perfekt mat så här års! Sedan får det bli en hyrfilm under en filt i soffan, med Bally som ligger och trycker nere vid fötterna.
Jag slänger in en höstbild också, bara för att den så på pricker symboliserar dagens väder. Men nu ska jag sluta tjata om hösten, och istället delge receptet på risotton:
Saffransrisotto 2,0 med skogschampinjoner och tryffelolja, 6 portioner
ca 30 g torkad karljohansvamp (finns ofta på påse nära färsk svamp i affären)
ca 1 liter svampbuljong från karljohansvampen (sjudande)
200 g skogschampinjoner
smör att steka svampen i
2 msk olivolja
en liten lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt (0,5 g) saffran
1,5 dl torrt, vitt vin
3 dl arborioris
2,5 dl riven parmesanost
salt och peppar
några droppar vit tryffelolja
Koka upp en kastrull med ca 1 liter vatten, och häll i karljohansvampen. Sänk värmen till minimum och låt svampen bli mjuk i vattnet i 10-15 minuter. Fiska upp svampen (alternativt sila av vattnet) men spara vattnet och häll ner det i kastrullen igen, för det blir en prima svampbuljong att späda risotton med. Håll vattnet sjudande på spisen. Borsta skogschampinjonerna rena och skär dem i mindre bitar. Skär även den uppblötta karljohansvampen i mindre bitar. Fräs champinjonerna färdiga i smör i en stekpanna för sig, och låt karljohansvampen få fräsa med sista minuten. Finhacka löken, pressa vitlöksklyftan och fräs i olivoljan i en gryta eller kastrull med höga kanter. Rör ner saffran och arborioris, och tillsätt vinet. Låt puttra tills vinet har absorberats helt. Häll sedan i lite svampbuljong. När det har puttrat bort, späd igen med mer och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20-30 min, risotto kräver full spispassning. Det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. (Men skulle det behövas mer, späd bara buljongen med lite mer vatten.) När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Krydda med salt och peppar, och några droppar tryffelolja. Garnera varje portion med lite extra parmesan, peppar och tryffelolja.
Å du vilka härliga bilder!!!
och Risotton, blev det något kvar?? Isf kommer jag på studs;-)
Ha en fin kväll!
Kram Anna
Hihi, lite blev det allt kvar. Du är välkommen när du vill! 😉
Det hände något fantastiskt, konstigt, ovanligt och underligt idag – bättre väder i Växjö! Ju närmre Växjö vi kom, desto mer av solen kom fram. I Jönköping har vädret varit som på din bild ovan 🙂
Oj! Vilken positiv överraskning! Ja, ibland har man tur med vädret. Ibland.
Den här risotton låter ljuvligt god! Risotto + saffran + svamp kan ju inte gå fel. Helt i min smak! Och snygga foton som vanligt 🙂
Tack Sandra! Det är Olof som fotat, som vanligt. 🙂
Det där är ju perfekt att avnjuta nu när höstrusket dragit igång på allvar (Vintern står ju inför dörren också). Så att man kan komma på bättre tankar menar jag =)
Precis! Prima höstruskmat! 🙂 Så kan man alltid dricka en stor kopp té efteråt.
Åh, jag vill typ hoppa in i den nedersta bilden. ÄLSKAR sådant väder! Kram!
Ja, det ser sådär riktigt mysruskigt ut. 🙂
Den ser heelt underbar ut!
Tack Linda! Kram!
Vad länge sen man åt risotto. mamma hade det alltid när vi var små…vi slukade det så gott var det 🙂 Saffran i lät spännande…lite höstig och julig krydda till maträtten! Måste testas 🙂 Kram Lenita
Ja, saffran i mat är alltid lite annorlunda. Vi brukade också äta mycket risotto när vi var barn, men då var det pappas risotto med köttfärs och tomatsås och vanligt ris. Väldigt gott, det med. 🙂