Familjen Utflykt

På självplock i Fiddekulla

Fiddekulla självplock

Häromdagen var vi vid Fiddekulla Trädgård och plockade snittblommor på självplock! Det regnade för mycket för att ta fram kameran, och då var det ju tur att vi var där för bara ett par veckor sedan medan höstsolen fortfarande värmde och tog några bilder.

Fiddekulla gård

Fiddekulla Trädgård ligger nära Vissefjärda strax utanför Emmaboda, som i sin tur ligger lite utanför Kalmar. Jag hittade Fiddekulla på Instagram i somras, och bestämde mig för att jag ville åka dit så snart som möjligt.

Fiddekulla butik

Fiddkulla Trädgård drivs av mor och dotter Cecilia och Lovisa, som är blomsterbönder. På en stor blomsteråker odlar de vackra snittblommor som man får komma och plocka på utsatta tider, ofta kring veckosluten, och de har även en liten gårdsbutik med plantor, blomsterböcker och annat. Blommorna väger man efter att man har plockat dem, och betalar per hekto. Jag blev helt tagen av alla vackra blommor och köpte ett helt kilo första gången jag var där.

Fiddekulla kransar

De har många olika sorters blommor, men specialiserar sig lite extra på dahlior. Nu i början av oktober när frosten lurar runt knuten kommer dahliorna när som helst att frysa, och självplocket kommer att ersättas av kurser i bland annat kransbindning.

Fiddekulla dahlior

Alltså dahlior måste ju vara naturens finaste blommor. De är så otroligt vackra, och så perfekta i sin utformning. Jag har blivit helt till mig i dahlior i sommar och tänker börja odla dem för glatta livet nästa år. Det verkar lite bökigt det här med att man ska plocka in knölarna inför vintern och förvara dem frostfritt, men det är det ju värt, med tanke på all vacker blomsterprakt som man får njuta av.

Fiddekulla plocka blommor

Lily älskar att plocka blommor, och plockade egna buketter.

Fiddekulla dahlia
Fiddekulla bukett

Blommor till mormor och farmor.

Fiddekulla blomsteråker

Jag tycker så mycket om idén med Fiddekulla Trädgård, att det är småskaligt, lokalt och att blommorna odlas på ett hållbart sätt och inte besprutas. Blommorna finns när det är säsong för dem, och det finns något fint i att få vänta på rätt tid för rätt blomma.

Fiddekulla blommor

Jag plockade med mig en stor bukett även denna gången som räckte gott och väl att dela upp till familj och vänner, och till olika små buketter att ställa ut i husets olika rum och njuta av. Till våren när tulpanerna och ranunklerna kommer lär jag garanterat hänga på låset!

1 oktober, 2019

4 kommentarer

    1. Ja, Fiddekulla är verkligen ett härligt ställe att komma till. Barnen är ju inte särskilt exkluderande i sitt plockande utan plockade även blommor som verkligen sjöng på sista versen, men de var jättegulliga och tog inte betalt för dem.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration