Andra Grillat Lamm

Chokladmarinerat lamm på grillen

Jag vet att chokladmarinerat lamm låter helt galet, men det kan nog faktiskt vara bland det godaste som finns! Köttet smakar inte av choklad, det smakar bara riktigt mustigt och otroligt gott. Jag åt det första gången hemma hos Miss Franklin, och det är också dit jag hänvisar för receptet av denna underbara marinad som innehåller både kanel och choklad, ni hittar det här.

Vi åkte till Runstens Gård på Öland för att köpa gårdslamm till grillningen. Det var ett par veckor sedan, så löven hade ännu inte hunnit slå ut.

Olof skördade vår nyplanterade rosmarinplanta och använde kryddorna till potatisgratängen som han gjorde i portionsformar på grillen. Receptet på potatisgratängerna är väldigt på en höft, men man skulle kunna säga att varje form är fylld med skalad, skivad potatis, ca 1 msk créme fraiche, ca 1 msk västerbottenost, salt, peppar och rosmarin och en skvätt grädde. Allting varvas i formarna (créme fraiche läggs i först) och som avslutning ringlar man 1-2 msk grädde över den lilla gratängen. Fyll dock inte upp till formens kant med grädden, den kommer att börja bubbla på grillen… Formarna stod sedan på den sidan av grillen där kolen inte låg, under lock, i ca 20-30 min. Man får känna med en sticka och avgöra när de är klara, då tiden beror helt på grillens värme, och om man använder lock eller inte. Servera sedan köttet med potatisgratängen och en liten röra gjord på getost och majonnäs.

Lille Herrn fick provsmaka en bit utan marinad. Det lönar sig att vara söt, helt enkelt.

18 maj, 2011

13 kommentarer

  1. ojojoj, blir sugen på att fixa till sådan igen. bjöd mamma och pappa på det häromdagen och det blev turligt nog lite över som vi grillade veckan efter. blev faktiskt lövbiff den gången och det funkade fint det också 🙂 kramis

  2. Chokladmarinerat! Underbart! Jag som har temavecka CHOKLAD på bloggen just nu har ju hunnit konstatera att jag inte är någon hejare på att använda choklad i matlagning. Men här får man minsann inspiration! Tackar!

  3. Ah, jag har varit på Runstens gård! Vad kul att känna igen ett namn för en gångs skull. 😉 Har iofs varit en hel del på södra Öland, men ändå. Men Runstens, fy farao vad gott deras kött är! För några år sen beställde jag och vän jättemycket kött därifrån, både nöt och lamm. En hel STOR låda fick vi hem, och allt vad så fantastiskt gott. Lycka att bo så nära det!

  4. Den marinaden låter hur spännande som helst. Det enda jag har använt choklad till i mat, är i rödvinssås och då har det just gett den djupa smaken du beskriver. Låter jättegott.

  5. Spännande marinad, det kan ju liksom inte bli fel med choklad 😉 Kul idé att göra gratängen i grillen, måste testas. Skulle gärna vilja vara hund hemma hos er i mitt nästa liv (fast å andra sidan hoppas jag att du är alldeles för gammal för att gå ut med hunden när det är dags för det ;))

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration