Andra Café och fika Öland Utflykt

Fika på Gärdslösa Prästgård

Jag trodde jag hade koll på alla fikaställen på Öland, men vad fel jag hade – jag hade ju helt missat Gärdslösa Prästgård! Inte hade jag en aning om hur mysigt det var här, eller att man kunde både bo och fika härinne.
Vi var här en ruggig söndag i slutet av november, och det var riktigt skönt att komma in i värmen i prästgården bland tända ljus och dricka en kopp rykande varmt té.

Vi hade tur när vi kom hit och fick en guidad rundvandring av prästgården. Vi lärde oss en hel del; gården byggdes under sent 1700-tal, och det var här som skalden Erik Johan Stagnelius växte upp. Här bodde även prinsessan Kristina under den tiden då hon konfirmerades, och man kan bo i hennes rum om man väljer att bo över i prästgården.

Inne på toaletten har man under renoveringsarbetet hittat en gammal målning, som nu blivit inglasad och täcker en stor del av ena väggen.

De fyra pensionatsrummen är alla olika, men lika romantiskt inredda. Prästgården huserar även ett antikvariat med böcker, där man kan fynda all möjlig litteratur.

Sedan var det dags för fika! För 50 kr fick man ett fat med hembakta kakor och kaffe eller té. Mycket hyvens!

Hit kommer vi att åka fler gånger och söndagsfika! Det är öppet för fika alla söndagar året runt mellan kl 12.00-16.00, och sommartid är det öppet flera dagar i veckan. På prästgårdens hemsida kan man läsa mer.
2 januari, 2015

8 kommentarer

 1. Angående ditt inlägg från 18 april 2011:
  Kul att se flera som samlar på förkläden. Det gör jag och min fru Jenny också (ja, vi är lesbiska, hoppas du inte dömer oss allt för hårt).

  1. Hej Susannah! Vad kul att ni också samlar på förkläden. Jag är inte den som dömer, och i det här fallet tycker jag inte ens att det finns något att döma. En av mina allra bästa vänner är lesbisk. 🙂

 2. Jag och Jenny använder ju förkläde på jobbet båda två. Jag är frisör med egen salong, och Jenny är florist.

 3. En sak som jag och Jenny gör, som kanske är lite udda, är att vi ibland har på oss förkläde bara för att vi tycker att det är skönt. Dvs. även om vi inte gör något där vi behöver förkläde.

 4. Vilka mysiga smultronställen ni har och du kan fortfarande hitta nya som gömmer sig som små skatter redo att upptäckas 🙂
  Detta stället kan liknas vid att man är hemma hos farmor och fikar. Jättemysigt ställe <3
  Kramar från mig och ett blåsigt Bohuslän.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration