Andra, Fest, Förrätter

Italienskt förrätts-plock

I sommar har vi kört stenhårt på italienska antipasti som förrätt nästan varje gång vi haft middagsgäster, och ämnar fortsätta med det en bra tid framöver. Det är ju så gott, och så enkelt! Servera gärna lite vitt, väl kylt vin till. På bilden ovan häller jag upp det vita vinet som vi fick med oss hem från Pieve di Caminino där vi bodde på vår bröllopsresa i Toscana, som de tillverkat själva.


Istället för att bara hugga ett färdigförpackat paket med blandade charkuterier i affären, gå bort till charken istället och välj något gott. Man glömmer bort mataffärernas charkdiskar, men de är ofta väldigt välsorterade, och ofta blir det faktiskt billigare än de där färdiga förpackningarna. Till och med på ICA i Färjestaden kan man hitta goda italienska salamikorvar, fina parmaskinkor och flertalet ostar. Till charkuterierna serveras sommarens hit; bruschetta med mandelpesto! Jag tror inte att jag någonsin kommer att tröttna på det, så gott är det.

Får man tag i tomater av olika färger blir bruschettorna extra fina. Till peston brukar vi handla basilika i portskjulet i Björnhovda, där har de både grön och svart basilika. Den svarta smakar ungefär likadant, men sätter lite annan färg på peston och är fin att dekorera med.

13 Kommentar

 1. Sofie

  10 september, 2011 at 3:36 e m

  Vilken snygg basilika! Alla italienska delikatesser är ju smarrigt! Funkar alltid!

 2. Lenita från Bohuslän

  10 september, 2011 at 5:56 e m

  Tänk vad Italien kan bjuda på :-)Så lätt med plockmat och man tröttnar aldrig…ser så gott ut!Ser att du serverar på fint silverfat.Är lite förälskad i dessa gamla fat i alla dess storlekar. Blev en till som fick följa med hem idag från en loppis med vackra höstlöv påsatta i hörnen,orginellt!Fortsätter njuta av dina bilder då man fortfarande kan vara ute. Kram och en underbar lördag till dig!

 3. Sofia

  10 september, 2011 at 6:15 e m

  Mums vattnas i munnen som alltid då jag är inne på din fina blogg : ) trevlig lördag! kram Sofia

 4. Charlotta

  11 september, 2011 at 8:19 f m

  Håller med, det är onekligen tacksamt att servera så fin mat! Italiensk mat = kärlek.

 5. Desiree

  11 september, 2011 at 8:36 f m

  Åh vad gott allt detta såg ut! Enkelt, smidigt och ser som sagt fantastiskt ut. Ska ha middagsgäste ikväll och detta blir en perfekt förrätt. Tack.

 6. Anonym

  11 september, 2011 at 3:17 e m

  Mmmm…..så smarrigt! Vad bjöd nu på till huvudrätt och eventuellt dessert??
  Birgitta

 7. Remsan

  12 september, 2011 at 3:34 f m

  Det kan aldrig bli för mycket italiensk antipasti. Äter man det för sällan finns risken att det faller i glömska och så kan vi ju inte ha det, eller hur? Din klänning matchar maten snyggt dessutom 🙂

 8. Matarkivet

  12 september, 2011 at 10:07 f m

  Jag älskar charkdiskar, och håller med dig att kvaliteten är bra mycket bättre än färdigpackat. Mysig sommarfest!

 9. Kim

  12 september, 2011 at 3:19 e m

  Italienskt alltså, man blir aldrig trött på det, varken att äta eller titta på.
  Så fin svart basilika!

 10. Anna

  12 september, 2011 at 5:41 e m

  Håller med! Väljer allra oftast charken framför färdigpackat, i helgen fick procciutto (hur 17 stavar man det då) följa med oss hem… Ska testa mandelpeston, har jag aldrig gjort! Och av nån konstig anledning blir det oftast italienskt till förrätt (eller huvudrätt) hos oss nuförtiden…

 11. Mårtenssons kök

  12 september, 2011 at 7:12 e m

  Så klart man ska gå till charkdisken, speciellt när man besöker Köpingebro… där har de så trevlig personal har vi hört:)

 12. Mauros Matlåda

  14 september, 2011 at 9:17 f m

  Salami e bruschetta!!!
  mmmmmmm
  funkar alltid!
  #mauro

 13. Emma

  21 september, 2011 at 10:16 f m

  Vilken fin klänning du har på dig! Svart basilika ser jättecoolt ut 🙂

Lämna en kommentar