Andra, Säsong, Utflykt

På svampjakt i skogen

I helgen har vi varit i Mariannelund på den årliga kräftskivan som Olofs pappa och hans fru Anette brukar ordna. Gårdagen bjöd därmed också på traditionell svampjakt, som faktiskt var mer lukrativ än förväntat. Jag brukar avundsjukt fräsa i mjugg åt alla som stoltserar med sina svampfynd, men nu när jag själv äntligen hittade svamp är det en HELT annan sak.

Förutom finfina kantareller som jag slängde mig över likt en tullhund som fått korn på knark, hittade vi även annan svamp. Vi tror det var fingersvamp, men vi vågar inte lova något. Vi har ju som bekant inte så stor erfarenhet av att hitta svamp över huvud taget.

Självklart hittade vi även flugsvamp! Det är precis som min kompis brukar beskriva sina kvällar på krogen; det finns några guldkorn, men det är ju långt ifrån alla som man vill ta med sig hem.

Bally struntade fullständigt i svampen och spanade istället in fjäderfän på avstånd.

Här har vi fyndat, minsann! Eftersom jag inte fick ihop en överväldigande mängd kantareller gick jag efter en stund över till att plocka lingon, det fanns det desto mer gott om.

De gula, klassiska kantarellera fick även sällskap av höstens trattkantareller. Mycket ologiskt namn, för övrigt. De gula kantarellerna ser ju mycket mer ut som trattar än vad de här gör.

Elin hittade ett par enorma blomkålssvampar! Efter visst överläggande med svampboken kunde vi konstatera att de gick finfint att äta. Elin har redan smakat och menar att svamparna var riktiga delikatesser!

14 Kommentar

 1. Mårtenssons kök

  12 september, 2011 at 7:33 e m

  Blomkålssvamp har vi aldrig hört talas om tidigare, ser mer ut som en tvättsvamp:) Riktigt härliga höstbilder.

 2. Ann-Sofi

  12 september, 2011 at 9:28 e m

  Hihi just i dom skogarna har jag hittat massor med svamp i år. Jag bor inte alls långt därifrån. Vilken tur att jag lämnat kvar några till er ändå, jag vill ju inte vara girig;D Härliga bilder och Bally ser ut att trivas!

 3. Remsan

  12 september, 2011 at 10:07 e m

  Det är så mysigt att traska runt i skogen, oavsett om man lyckas hitta något. Fast visst, att komma hem med fyllda svampkorgar och tömda fikakorgar är så klart ännu trevligare. Mamma hittade en stor blomkålssvamp när vi var ute senast. Pappa och hon tyckte den var jättegod smörstekt.

 4. Emelie

  13 september, 2011 at 6:47 f m

  Vilka vackra höstbilder 🙂 Och skoj att du hittade lite svamp iaf! Kram

 5. Matarkivet

  13 september, 2011 at 9:52 f m

  Vilken trollskog! Tankarna går direkt till John Bauers sagovärld. 🙂

  Sjukt avis på era fina fynd… 😉

 6. Sofie

  13 september, 2011 at 10:49 f m

  Vad härligt det ser ut. Den där blomkålssvampen ser ju spännande ut. Men mer som nåt man hittar på havsbotten än i svampskogen:)

 7. Alexandra - kärlek på tallrik

  13 september, 2011 at 11:19 f m

  Åh, ser väldigt idylliskt ut! Har själv också svårt för det där med att hitta svamp, kan ju vara för att jag inte går ut i skogen så ofta 😉

 8. Lenita från Bohuslän

  13 september, 2011 at 4:38 e m

  Har ingen tur med att hitta svamp alls 🙂 men jag är glad att andra finner den och vill dela med till oss…främst då kantareller som är så gott. Fick underbara vårrullar idag med just kantareller som fyllning…det var mums! En söt vän kom förbi och nu är dom borta….Underbara bilder som alltid..njuter!! Hoppas det bidde nåt gott av svamp & lingonskörden 🙂 Kram.

 9. Helena

  13 september, 2011 at 5:44 e m

  Det blev ljuvliga kantarellsmörgåsar redan samma kväll, och imorgon blir det nog kantarellrisotto! Jag ska ta och råröra de där lingonen också. 🙂

 10. Tokyo - Love

  14 september, 2011 at 5:40 e m

  Jag minns att jag hittade en enormt stor mängd blomkålssvamp för typ 10 år sedan, men oj så jobbig den var att rensa (även om pappa gjorde det mesta av rensjobbet!). Minns inte hur den smakade tyvärr..

  http://sakuradesu.blogg.se/

 11. Älvan

  15 september, 2011 at 2:32 e m

  Vilka fantastiska bilder! Min man hittar ofta kantareller, själv går jag mer på bären. Men i år kokar jag sylt och sparar lite till sorbet (med lite kanel i) för det blev så mycket att jag inte orkar råröra…

 12. Emma

  21 september, 2011 at 10:38 f m

  Underbara bilder! Speciellt den första var väldigt fin.

 13. Tove, en som bara tittade förbi

  21 september, 2011 at 8:36 e m

  Grattis till svampen! Känns alltid riktigt fin när man plockat något själv.

  trattkantarellerna ser desto mer ut som trattar när de växt sig stora. Blir mer som grammofonrattar, jämfört med de knubbigare och plattare gula. Tycker jag i alla fall. 🙂

Lämna en kommentar