Andra Efterrätter

Livs kärleksknyten

Min kompis Liv är jätteduktig på att baka. Så duktig att hon har vunnit en Kitchen Aid och är en av de 15 finalisterna i tävlingen Årets Hemmakonditor! För två år sedan var hon finalist i tävlingen Sveriges bästa kladdkaka, och hennes kreativitet har inga gränser. Allt hon bakar har hon hittat på, och varje gång man kommer dit får man något nytt som hon bara har ”slängt ihop som en kul grej”. Och alltid är det gott! Livs familj och min familj har bott grannar i alla år, och eftersom Liv är några år yngre än jag har jag känt henne sedan hon föddes. Just därför är jag extra glad över att hon har kommit till final!

Jag är inte avundsjuk på Livs Kichen Aid. Inte alls. Nedan följer receptet på Livs kärleksknyten, (ca 24 st) skrivet med Livs egna ord. Och glöm inte att rösta på dem, så att hon blir en av de 5 finalisterna som får tävla i Stockholm! När man är med och röstar kan man dessutom vinna sig en alldeles egen Kitchen Aid. Röstar gör man här.
1 pkt filodeg (6 rektangulära ark)
3 stora rabarberstjälkar
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl hackade valnötter
1,5 dl torkade tranbär, hackade
100 g hackad vit choklad
100 g smält margarin till pensling
1 msk florsocker till garnering

Ta fram filodegen och låt den tina i rumstemperatur. Låt den tina i förpackningen, annars blir den stel och torr. Skala och hacka rabarber och lägg i en kastrull, tillsätt sockret och låt koka upp. Låt det koka på medelvärme i ca 1 timme tills rabarberkrämen reducerats ned och blivit trögflytande och karamelliserad. Tillsätt vaniljsockret och låt svalna lite. Hacka valnötterna, tranbären och den vita chokladen grovt.

Ta fram filodegen ur förpackningen och lägg alla 6 arken ovanpå varandra på en plan och torr yta. Arken är oftast rektangulära så börja med att dela dem på mitten så att du får två högar med sex fyrkantiga bitar i varje. Dela sedan bitarna i vardera hög en gång rakt över och en gång på tvären (som i ett kors) så att du får ut 48 stycken likadana små fyrkanter utav det hela. Bitarna ska vara ca 10cm/sida. Smält margarinet, och ta sedan en filodegsruta och pensla den med det. Lägg sedan en till filodegsruta rakt och jämnt över den förra och pensla även denna med margarin. Var noga med att få margarinet ända ut i kanterna. Ta 1-2 matskedar av rabarberkrämen och lägg i mitten av den smörade filodegen. Strö över krämen i mitten med en handfull valnötsbitar, tranbär och avsluta med den vita chokladen. Ta diagonalt två spetsar av filodegen och för ihop dem. Fortsätt föra ihop de andra två spetsarna en åt gången, så att alla hörn möts mitt ovanpå. Va noga med att få ihop alla kanter så att inget kan rinna ut. Gör gärna dekorativa veck på knytet.

Placera knytena på ett smörplåtspapper på en plåt och med lite plats emellan, ifall de skulle läcka. Ta hellre två plåtar än att trycka ihop alla på en plåt. Grädda knytena i mitten av ugnen på 200 grader i ca 7 minuter så att de får en gyllenbrun färg på spetsarna. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite och pudra sedan över dem med florsockret. Dags att Mumsa och Njuta!!! Servera gärna kärleksknytena med lite turkisk yoghurt med hackade nötter i, eller klassiskt med glass och grädde! Förvara knytena torrt så förblir de krispiga.

4 juli, 2010

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration