Andra, Efterrätter, Glass

Marijas glasstårta

Min jobbarkompis Marija hör till mina allra bästa vänner. Att hon är 17 år äldre än mig märks aldrig. Å andra sidan är den mentala åldern ganska låg hos alla på vårt jobb. Men vi har väldigt roligt tillsammans! När jag fyller år har Marija alltid med sig den här glasstårtan till jobbet, och jag äter alltid tills jag mår illa. Jag skulle tippa på att glasstårtan räcker till minst 8 personer. Men ifall alla har tänkt vräka i sig så som jag brukar göra så kanske den räcker till färre…

Botten:
4 äggvitor
1,5 dl socker
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver
2 dl grovhackad mandel

Glassen:
1 krossad dubbeldajm
4 äggulor
1 dl socker
4 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Börja med att göra botten, och vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker, mjöl, bakpulver och hackad mandel, och vänd sedan försiktigt ner det i de uppvispade äggvitorna. Häll i en form med avtagbara kanter, och ställ in den i ugenen på 175C i ca 30 minuter. Till glassen; krossa dubbeldajmen. Vispa äggulorna med sockret, och blanda sedan i ljus sirap och vaniljsocker. Vispa upp grädden och vänd ner den i äggsmeten. Antingen kan du röra ner den krossade dajmen i glassmeten, eller så kan du toppa smeten med den. Häll glassmeten i formen, och ställ in den i frysen i minst 5 timmar, eller gärna över en natt.

6 Kommentar

 1. malin

  2 juli, 2010 at 3:45 e m

  Det står inte hur mycket grädde det ska vara i glassen, kan bli svårt att få till en glass utan den ingrediensen 😀 Smarrigt låter det annars!
  Hälsningar från Malin i ett soligt Linköping

 2. Erika - Bakglädje

  2 juli, 2010 at 5:03 e m

  Vilken trevlig jobbkompis du har som bjuder på glasstårta. Den såg riktigt god ut och daim är ju så gott… skulle nog aldrig kunna föräta mig på daim.
  Kram Erika

 3. Cupcakesfluffan

  2 juli, 2010 at 6:16 e m

  åh glasstårta med daim, så gott, skall nog göra dena glasstårta, har ju en massa daim hemma, tror jag gjort detta recept eller liknade för några år sedan, fast jag tog mer daim i än vad som stod i receptet 🙂

 4. Marija

  2 juli, 2010 at 8:19 e m

  Var du tvungen att nämna det det me´ åldern:-)
  Du är gullig kompis. Ibland är du min kompis men ibland är du nästan som en dotter! Du vet,när jag ska sy i knappar och laga dina tröjor och så……..Puss på dig! By the way, tårtan är kanon, receptet är beprövat, har gjort tårtan i snart 27 år!!!!

 5. Helena

  3 juli, 2010 at 11:11 f m

  Shit, det är sant, jag glömde skriva dit grädden! Nu är det fixat, tack för att du såg det och sa till!

 6. Hallon & Blåbär

  4 juli, 2010 at 8:01 e m

  Åh, sådan glasstårta är ju bara så himla gott. Love it =)

Lämna en kommentar