Grytor Nötkött

Ungersk gulasch

Ungersk gulasch är en av de första maträtterna jag lärde mig att laga. Den fanns med i den blå hemkunskapsboken jag fick i högstadiet och dess lista på ingredienser var ganska skral, precis som min talang för matlagning var på den tiden. Jag var så dålig på hemkunskapen att när det var dags för matlagningsprov och alla skulle få varsitt kök, fick min klasskompis Calle och jag dela kök med varandra, för att vi var en för mycket i gruppen och ingen annan skulle behöva ta nederlaget det skulle innebära att behöva dela kök med någon av oss. Matlagningsprovet gick för övrigt åt skogen, min sås kokade bort och jag brände mig på nio fingrar av tio. Mina potatiskakor var vidbrända och köttet såg ut som något katten släpat hem. Någon sås blev det ju som bekant inte. Men eftersom det knappast kunde bli sämre, så har det sedan dess faktiskt bara gått bättre. (Bildbevis finns på när vi bakade pizza för några veckor sedan.) Calle och jag anser att vi numera är riktigt duktiga i köket. Vi har till och med lärt oss att koka sås.

Ungersk gulasch 8 portioner
ca 800 g nötkött, gärna fransyska
3 gula lökar, skivade
3-4 vitlöksklyftor, pressade
4 paprikor, varav 2 gröna och 2 röda (gärna ett par avlånga paprikor)
2 burkar krossade tomater
3 msk tomatpuré
3 lagerblad
3 dl vatten
1 dl rödvin
2-3 tsk mejram
2 msk paprikapulver
salt
vitpeppar

Skiva löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör i en stor kastrull. Skär paprikan i bitar och köttet i tärningar och låt det bryna med ett par minuter. Det behöver inte alls bli särskilt välbrynt, det ska ändå koka i 2 timmar sen. Häll i övriga ingredienser och låt grytan koka upp. Låt den småputtra under lock i ca 2 timmar, tills köttet har blivit så mört som du vill ha det. Servera med ris. (Det här receptet är inte alls som det i hemkunskapsboken, jag har som det så fint heter utvecklat receptet efter eget behag.)

8 februari, 2011

11 kommentarer

  1. Ja, hemkunskapsboken brukar jag fortfarande ta fram ibland. Den är ändå bra som grund och sedan kan man ju ändra lite själv. Den ser väldigt god ut gulashen. 🙂

  2. Ha ha ja här var det bästa med hemkunskapslektionerna när man fick laga något att äta… konstigt redan då var jag matfixerad…. 😉
    Men din hemkunskapslärare skulle se din blogg, då kanske du kunde fått A+ retroaktivt.

  3. Sjalva matlagningen tyckte jag var kul pa hemkunskapen, kanske mest for att vi hade deg-krig och stangde av varandras ugnar nar lararen tittade bort 🙂 Din gulasch ser jattefin ut, liksom porslinet!

  4. Ungersk gulasch har jag aldrig gjort, ser himla gott ut, kanske dags att testa den, synd vi inte fick behålla våran hemkunskapsbok, det hade varit kul att bläddra i den idag, högstadiet ja, det är så många år sedan sist det

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration