Årets pepparkakshus
För ett par helger sedan bakade vi årets pepparkakshus. Man får ju hålla på traditionerna. Eller ja, nu fick jag ju en del hjälp, annars hade det nog inte blivit av. Olofs pappa och Anette var här, och världens raraste Anette hade med sig hemmagjord deg, mallar och formar, allt jag behövde göra var att kavla ut degen och stansa ut mina husdelar.
Här försöker vi ta ett kort som ska andas harmonisk julstämning och bebisens första julbak. Det gick sådär.
Jag glömde bort att göra spröjs på rutorna, men det löste vi med några gelatinblad istället som fick agera fönsterrutor.
Anette smälter alltid socker i stekpanna och doppar pepparkakshusets delar i det för att sedan trycka samman dem så att de klistras fast. Som synes fick jag hjälp även med detta moment, för det brukar vara lite svårt. Anette är ju som bekant ett rutinerat proffs och har vunnit pepparkakshustävlingar. Hon är grym.
Så här ser huset ut innan jag börjar garnera det…
…och så här ser det ut sedan. I år blev det kaffebönor, kokosflarn, silverkulor och polkaskruvar som dekoration. Och så lite florsocker som snö.
Sedan var det klart! Nu står det på byrån i hallen och luktar gott varje gång man går förbi det.
Sara på Vardag.nu
10 december, 2014 at 1:15 e mVilket FINT pepparkakshus! Jag har aldrig gjort något själv, inte ens ett sånt färdigt som man bara klistrar ihop och dekorerar :)) Minns bara glädjen när vi fick äta upp pepparkakshuset någon gång kring syrrans födelsedag i början på januari. Mjuknad pepparkaka som stått framme ett par veckor med MASSA kristyr och nonstop på, haha…
Helena
11 december, 2014 at 4:12 e mTack Sara! Då måste du ju baka ett! Hoho, jag har hört om folk som blåst bort dammet från pepparkakshusen med hårtork innan de ätit dem…
Malin`s Diner
10 december, 2014 at 1:59 e mKors på avancerat! Här köpes, i bästa fall, ett omonterat hus och monteras ihop. I år sa jag att barnen kan få sätta ihop det och äta det direkt. Har dåligt med plats för att ställa fram det.
Vilken liten goding ni har!
Kram kram
Helena
11 december, 2014 at 4:13 e mTack Malin! Det är inget fel på köpehusen heller. 🙂
Fru Boholms Hörna
10 december, 2014 at 3:21 e mÅh, vad fint 🙂
Helena
11 december, 2014 at 4:13 e mTack så mycket! 🙂
Sofia
10 december, 2014 at 4:11 e mWOW SÅ FINT!!!!!!!! läckert! kram på er finisar! /Sofia
Helena
11 december, 2014 at 4:14 e mTack Sofia! Jag håller mig till samma husmodell som jag gör varje år…hähä! Stor kram till dig!
giulia pignatelli
10 december, 2014 at 4:28 e mBeautiful, fantastico! ;)))
Helena
11 december, 2014 at 4:14 e mMuchas gracias! Un abrazo grande!
giulia pignatelli
12 december, 2014 at 3:17 e m:)))
Karolina
10 december, 2014 at 7:19 e mÅh, vad fint! Jag tycker det är jättevackert med gelatinblad som fönster. Andas brittisk landsbygd.
Helena
11 december, 2014 at 4:14 e mTack Karolina! Brittisk landsbygd är ju inte fy skam! 🙂
Mårtenssons kök
10 december, 2014 at 8:21 e mVackert blev det och den där doften när man passerar är verkligen underbar! Inte dumt att ha ett proffs vid sidan om, fönsterna blev ju hur bra som.
Kram på er!
Helena
11 december, 2014 at 4:15 e mTack hörni! Det är mycket tacksamt med proffshjälp, jag rekommenderar det till alla. 🙂
Matarkivet
11 december, 2014 at 4:48 e mSå himla fint – gillar gelatinbladsfönstren! Kram