Andra Förrätter

Cocotter med ägg och spenat

Häromdagen testade jag att göra cocotter för första gången, det visade sig vara en snabb och tacksam liten maträtt som passar väldigt bra som förrätt, eller till middag en söndagkväll då man bara är lite hungrig, efter att ha intagit alldeles för stora mängder fika vid upprepade tillfällen under dagen. Nu till påsk passar cocotter med ägg extra bra. Man kan fylla upp med lite vad som helst som helst under ägget, som alltid ligger överst; En röra med crème fraiche, något som involverar fisk eller som jag valde att göra, en röra med spenat. Hade jag haft bacon hemma hade jag knaperstekt det och lagt det i den lilla formen. Hade jag varit miljonär hade jag garanterat inte stått hemma och lagat cocotter, jag hade sippat dyrt vin och ätit kött till överpris på en lyxyacht på Rivieran. Men nu kan man inte få allt. Men så här kan man i alla fall få till ett par cocotter:

Cocotter med ägg och spenat, 2 portioner:
1 vitlöksklyfta
ett par nävar spenat (färsk eller tinad fryst)
havssalt
grovmalen svartpeppar
en knivsudd malen muskotnöt
1 schalottenlök
2 ägg

Hacka schalottenlöken och vitlöken och fräs hacket i lite smör eller olivolja. Låt sedan spenaten fräsa med någon minut, och krydda med salt, peppar och muskot. Läg upp i smorda, ugnsfasta små formar, och avsluta med att knäcka ett ägg över varje form. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15-20 min på 175C, tills ägget stannar och inte längre är rinnigt. Som sagt – har du bacon hemma, prova gärna att knapersteka ett paket och fördela i formarna, och varför inte röra ner någon matsked crème fraiche också? Det ska jag prova nästa gång! Servera med en god sallad och en skiva vitlöksbröd.

19 april, 2011

10 kommentarer

  1. oeuf cocotte är jättegott! min franska kompis brukar bjuda på det när vi äter lunch, hon gör en variant med CF och valfri god fransk ost. ljuvligt!

  2. I nästa liv sippar vi dyrt vin medan vi solar på en lyxyacht! Men i väntan på det tar jag gärna ett par cocotter. Låter väldigt gott. Har jag faktiskt inte testat.

  3. Jag kan tänka mig att vara på en lyxyacht, sippa vin och äta en av dina finfina cocotter.
    Tar gärna en vit chokladmousse med saffran till dessert också 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration